Här kan unga få hjälp snabbt
Ungdomsmottagningen flyttar till nya lokaler och byter namn till ungdomshälsan. Psykolog, sjuksköterska från Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, och en socialsekreterare är exempel på verksamhetens nya bredd. Målet är att ge alla ungdomar snabb hjälp.
Kuratorn Barbro Andersson och barnmorskan Madeleine Alvin packar inför ungdomsmottagningens flytt i augusti.
Foto: Jonas Tetzlaff
- Många ungdomar mår dåligt, säger Barbro Andersson, kurator. Hon tror att ungdomar lever under högre krav i dag. Det är mycket de känner att de bör göra. Studera, resa, jobba, ha relationer och ökningen av antalet som söker för nedstämdhet är stort.De tycker inte att de duger som de är och har mycket att bevisa inför både sig själva och andra. Även våldtäkter har blivit vanligare, men om det är en ökning i faktiskt antal eller beror på att flickor i högre grad berättar om våldtäkter är inte säkerställt.Ylva Ericsson arbetar som barnmorska på mottagningen. Hon tror att många ungdomar även lever under en sexuell press som gör att de har sex för att man ska ha sex.- De har fler sexuella relationer än tidigare generationer och så kallat kompissex är vanligt.Att åldersgränsen höjts till 25 år är bland annat för att locka unga män till mottagningen. Ofta söker de för fysiska bekymmer, innan de börjar tala om det som verkligen bekymrar dem. Lotshjälp
Nysatsningen innebär att de ungdomar som söker på Ungdomshälsan ska få lotshjälp vidare in i vårdapparaten i de fall när husets egna resurser inte räcker till.Barbro Andersson välkomnar nysatsningen och ser fram emot nya arbetskamrater och de nya lokalerna i Folkets Hus.- Det här är en efterlängtad utveckling av verksamheten, säger hon.Sammantaget förstärks verksamheten av en psykologtjänst, en och en halv barnmorska och en socialsekreterare med inriktning på relationer. Den 15 augusti flyttar verksamheten till Folkets Hus. Landstinget och kommunen samverkar i projektet som ska ledas av en styrgrupp med fyra chefer från socialtjänsten, Barn- och Ungdomsenheten, Kvinnokliniken och Barn- och ungdomspsykiatrin. Kerstin Jonsson är verksamhetschef på kvinnokliniken och hon säger att verksamheten är ett led att få stopp på ökningen av aborter och sexuellt överförbara sjukdomar. - Vi vill ge ett helhetsgrepp. Kropp och själ hänger samman och det är väldigt positivt att politikerna valt att satsa på den här verksamheten, säger hon.