I höst fortsätter succén med läxhjälp i matematik i 26 städer, däribland Norrköping.
Alla som pluggar högstadie- och gymnasiematte är välkomna att få hjälp med sin algebra och annat klurigt – och ekvationen går ihop. Företaget Mattecentrum driver ett ansenligt antal räknestugor från Malmö i söder till Luleå i norr och är sponsrat av flera stora företag, fonder och stiftelser. Därför är deltagandet gratis för eleverna.
Och ett starkt komplement till undervisningen i skolorna.
– Hjälpen i räknestugorna får väldigt höga betyg i våra utvärderingar. Elever och volontärer trivs mycket bra, båda grupperna får verkligen ut något av det här, säger Rasmus Ornstein Fredlund, verksamhetsansvarig på Mattecentrum.
Just den här torsdagskvällen, när Folkbladet kommer på besök i källaren av G-huset på Ebersteinska gymnasiet, jobbar ett tiotal ungdomar med att förbättra sina mattekunskaper.
Det är en skön mix av studenter på plats.
Kvartetten Roger Ranjalingam, Simon Kasselia, Yousif Kasha och Elona Youseff pluggar alla på teknikprogrammet på Ebersteinska – och gör sitt första besök på mattehjälpen.
– Jag har första provet om en vecka, och vill göra bra ifrån mig där, säger Simon, 17.
Elona, 16, missade en mattelektion i början av terminen. Det innebar omgående en stressfaktor.
– Det kanske inte är så mycket värre än i grundskolan, men det går snabbare. På Navestadsskolan, där jag gick, hade vi planerad matte och tog mer ansvar, berättar hon.
Ali Altimimi, 18, läser på Naturvetenskapliga programmet och pluggade i räknestugan även i våras. Han har kommit tillbaka av en stor anledning: det funkade.
– För mig gjorde det stor nytta. Det är färre elever än i klassen, det ger arbetsro och det blir lättare att få hjälp, konstaterar Ali.
Kolmårdstjejen Malin Ax, 19, är också en flitig besökare. När räknestugan drog igång förra veckan tog hon hjälp i såväl Norrköping som Linköping där hon just nu kompletterar sina gymnasiebetyg med matte och kemi – för att få bättre möjligheter när hon söker högskole- och universitetsutbildningar.
– Jag läste samhälls(programmet) men känner att jag borde ha pluggat natur. Jag hade inte en aning att den här möjligheten fanns, den dök upp när jag letade klipp på nätet. Här har man både tid och får den hjälp som jag känner att jag behöver nu när man läser på distans och inte har några lektioner med handledare. De som ställer upp här brinner ju också för det, säger Malin om volontärerna som ställer upp och funderar kring allehanda problemställningar.
En av dem är Bengt Dahlstedt, 78, pensionerad elektronikkonstruktör som haft både Saab och Nokia som arbetsgivare – men som aldrig jobbat som lärare. Han har varit engagerad som volontär under fem år, men det är första gången han är den som håller i trådarna.
Han stortrivs med rollen.
– För mig är det ett sätt att finnas kvar på kartan, det är stimulerande att träffa unga. De är både vetgiriga och ambitiösa. Här kommer ju eleven med problemen, inte tvärtom. Men det kan vara tufft att säga: sorry, men jag får återkomma nästa vecka med lösningen. Jag måste hem och ta reda på den själv först...