2017 var det elcykeln, 2018 det återvunna plagget och i fjol mobillådan.
HUI Research fortsätter sin mångåriga tradition med att utse årets julklapp och i år föll valet på stormköket.
– Coronapandemin har lett till en mycket stark trend där vi svenskar umgåtts mer utomhus, både i våra lokala grönområden och på längre vandringar. Trenden har också synts i detaljhandelns försäljning. Årets julklapp 2020 – stormköket – speglar detta, säger Jonas Arnberg, vd HUI Research, i en kommentar på deras hemsida.
Hemester har blivit ett vanligt begrepp i år och för den som vill ge sig ut och uppleva naturen i Norrköping saknas inte alternativ.
Resejournalisten Lina Skandevall har tillsammans med Norrköpings kommun under året lyft fram pärlor som är värda att besöka i kommunen.
Hon tipsar här om några platser som är väl värda ett besök – och där ett stormkök kan komma väl till pass.
– Jag har några favoriter som jag ofta lyfter fram och det är i Kolmårdsskogarna: Marmorbruket, Bråviksbranten och Kvarseboklint. Alla platser är helt fantastiska och förhållandevis lättillgängliga. Då får man uppleva en magisk natur och utsikt över Bråviken. Sedan har vi ju en väldigt vacker skärgård. Arkösund och badklipporna där är väl värt ett besök även nu under hösten och vintern. Man kan sitta där och blicka ut över havet och om man då ska äta något så är det ju jättebra med ett stormkök, säger Lina.
Hon är själv en flitig användare av stormkök och tycker att det var ett väldigt passande val som årets julklapp.
– Jag tycker att det är en väldigt sympatisk julklapp för den är inte för dyr utan det är något som alla kan köpa och som alla kan ha nytta av. Om det till exempel blir strömavbrott hemma så kan det vara bra att ha ett stormkök. Det är också lätt att ta med sig när man ska iväg, det är bara att stoppa ner i ryggsäcken och plocka fram när det behövs.
I somras var hon ute och paddlade kanot en hel del och då blev det flera måltider som lagades till på stormkök – och det går att göra mer än vad man kanske tror menar hon.
– Jag brukar laga till entrecote på stormköket. Det blir väldigt gott. Maten är så sjukt viktig när man är ute. Man får se det lite som att det är det nya sättet att äta ute på nu när man inte kan gå ut och äta på restaurang längre, säger Lina Skandevall.