– Vilken fantastisk respons det var. Det finns väl ingen bättre publik att klippa bandet för än det här, säger Markus Åkerman (C) och tittar på den stora skara elever från Vilbergsskolan och boende i området som kommit för att vara med på invigningen.
Efter ungefär åtta års arbete och ett års aktivt byggande är parken klar.
Det mest iögonfallande är den nya aktivitetsparken med utegym, fotbollsplan och parkour-park. Eleverna ser roade ut. Nya parken ligger precis i anslutning till skolgården.
– Min klass spelar mycket fotboll. Fram till nu har vi spelat på ganska dålig mark, så det är bra att vi fått en ny konstgräsplan, säger Ebbot Bjarnesjö, som går i klass 3B.
I parallellklassen går Leeah Alkin Frangert. Hon ser mest fram emot att använda parkourparken.
– Det är coolt att de har byggt något roligt. Det verkar finnas mycket roliga saker att göra här, Leeah.
Men satsningen är tänkt att gagna alla åldersgrupper.
Förutom aktivitetsområdet har det lagts ner mycket arbete på grönområdet, med nyplanterade träd och blomstrande promenadstråk.
– Vi vill att medborgarna ska kunna komma ut och röra sig. Man vet ju att naturupplevelser hjälper oss att må bättre. Att vi har gröna ytor i stadsmiljön är jätteviktigt för välbefinnandet, säger Markus Åkerman.
Det har också lagts ner stora resurser på att göra parken miljösmart. Bland annat är marken nedsänkt, och runt grönområdet slingrar sig en bäck, eller dike, som mynnar ut i den nybyggda dammen. Syftet är att stora regnmängder ska kunna tas hand om vid behov, och skydda byggnaderna från översvämningar.
– Vi tror att det här gör området mer attraktivt, och hoppas att fler väljer att flytta hit, säger Markus Åkerman.
På frågan om det finns fler områden i Norrköping som borde förses med samma funktion svarar han ja.
– Men det är inte kommunens ansvar att säkerställa att varje fastighet är byggd så att den kan ta hand om dagvatten eller stora regnmängder. Men däremot ska kommunen vara med och bidra med kunskap om vilka områden som är utsatta och var vi får problem med stora regnmängder, säger Markus Åkerman.
Projektet i sin helhet fick en ganska saftig prislapp - 25 miljoner kronor - men på grund av miljösatsningen har statliga Boverket varit med och finansierat projektet. Hälften av budgeten kommer från Boverkets gröna städer-bidrag.