Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här hindras vräkningar

Norrköping har flest ansökningar om vräkning i hela landet, och näst flest där barn är inblandade. Men när det sedan verkligen kommer till vräkning, där barn ingår – då ligger Norrköping lägst i landet. Skillnaden förklaras med den aktiva bostadssamordningen.

Bostadssamordningen och dess insatser är en verklig ljuspunkt för socialnämndens ordförande Roger Källs.

Bostadssamordningen och dess insatser är en verklig ljuspunkt för socialnämndens ordförande Roger Källs.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2014-03-07 09:31

Detta och annat framgår av årsrapporten för 2013, som bostadssamordnaren Kenneth Edström ställt samman. Han var helt på egen hand, när enheten inrättades för några år sedan. Nu är de nio anställda där.

– Att det inte har blivit fler vräkningar är bostadssamordningens stora förtjänst, säger socialnämndens ordförande Roger Källs (S).

Jämfört med andra kommuner har Norrköping ett högt antal hushåll – närmare 500 – som inte betalar hyran i tid och riskerar att vräkas.

Använt till annat

Där det handlar om hyresskulder har majoriteten haft inkomster nog att klara hyran, men använt pengarna till annat.

Fallen är många. Men i Norrköping har man sett till, att fastighetsägare och inkassoföretag meddelar bostadssamordningen om risk för vräkning betydligt tidigare än lagen stipulerar.

– Grunden är, att vi har ett så bra samarbete med hyresvärdarna. I en del fall kan vi gå in och betala ett par månaders hyra, medan problemen löser sig. Det kan vara det absolut bästa, säger Källs.

Man försöker se till, att hushållet ifråga inte blir vräkt med stora hyresskulder. För med sådana skulder kan det bli minst sagt svårt att komma in på bostadsmarknaden igen.

Tyngre fall

Under 2013 fick bostadssamordningen drygt 4 600 besked om risk för avhysning. Det var 750 färre än året före. Fallen var dock mer komplexa och tyngre.

Antalet ansökningar till kronofogden om avhysning i fall, där barn är berörda, ökade med 19, vilket var 20 procent. Det tyder, understryker årsrapporten, på ökad ekonomisk ohälsa i Norrköping. Att leva på försörjningsstöd var vanligt, och skuldsättningen kunde vara hög.

Men här har man lyckats ner antalet av vräkning berörda barn till två, varav ett umgängesbarn. Det var lägst i landet. Och när det gäller verkställda vräkningar som helhet ligger Norrköping, trots det stora antalet hushåll i riskzonen, på ungefär samma nivå som övriga landet.

Det funkar

Det långsiktiga målet är, att de vräkningshotade ska ta eget ekonomiskt ansvar. I en del fall kan hjälpen ta form i stödboende. Där garanterar socialförvaltningen hyran i ett antal månader.

– Det grundläggande är sedan, att man ska sköta sig. Det gör de absolut flesta också. Så stödboendena funkar, säger Roger Källs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om