Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här har polisanmälningarna ökat mest i Norrköping

En stadsdel stack ut på ett negativt sätt när polisanmäld misshandel, skadegörelse och klotter presenterades vid kommunfullmäktiges måndagsmöte: Klockaretorpet.

Klockaretorpet sticker ut i polisens rapport. Även om siffrorna är låga så visar statistik att polisanmäld misshandel, skadegörelse och klotter nästan fördubblades i området mellan 2019 och 2020.

Klockaretorpet sticker ut i polisens rapport. Även om siffrorna är låga så visar statistik att polisanmäld misshandel, skadegörelse och klotter nästan fördubblades i området mellan 2019 och 2020.

Foto: Magnus Andersson

Norrköping2021-06-01 20:00

Kanslidirektör Pär Höglund redogjorde bland annat för hur "tillit och förtroende" har utvecklats under året. 

En del av svaret på hur det har gått på det området är att mäta hur vissa delar av de polisanmälda brotten har utvecklats. Klotter och skadegörelse har ökat i flera stadsdelar mellan 2019 och 2020, däribland Ektorp, Gamla Staden och i Klockaretorpet. 

I Klockaretorpet har anmälda misshandelsbrott även nästan fördubblats under året.

– Från nio fall 2019 till femton för 2020. Det är ändå ingen stor ökning och det kan röra sig om tillfälligheter, säger Richard Tjernström, säkerhetschef hos Norrköpings kommun.

Tjernström vill inte dra några slutsatser kring siffrorna i rapporten.

– Då behövs en mer noggrann analys. Detta är mer en ögonblicksbild av läget.

Övriga områden kommunen tittat på är Navestad, Hageby, Gamla staden, Ektorp, Marielund, Ljura, Skärblacka och Åby. Här är inte skillnaderna särskilt iögonfallande om man jämför de två senaste årens antal polisanmälningar.

– Det vi kan se är att det varit mer klotter i Gamla staden under 2020, fortsätter Richard Tjernström.

Förra året gjordes 99 anmälningar om klotter i stadsdelen, mot 54 stycken under 2019.

Klockaretorpet hade kraftig ökning av skadegörelse (från 57 till 91 förra året) och klotter (sju till 18).

I kommunens trygghetsarbete ingår bland annat samtal med polis och fastighetsägare. Den styrande Kvartetten har dessutom lovat extra pengar till sanering av klotter i budgeten för 2022. 

– Vi har en klotterskuld och vi vet att invånarna upplever klotter som en otrygghet, sa kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång vid måndagens presskonferens.

Den senaste veckan har en annan form av skadegörelse plågat Norrköping. Under helgen som passerade förstördes inte mindre än sex busskurer av glas på olika platser i Norrköping.

– Det är en märklig form av skadegörelse, ett fullständigt meningslös brott. Vem kan vara arg på en busskur? frågar sig Richard Tjernström.

Den typen av brottslighet är svårlöst för polisen.

- Jag gissar att det handlar om ungdomar som ska spela apa för varandra. 

Många har frågat sig varför busskurerna är gjorda i glas, då förödelsen efter en attack blir enorm.

– Det kan man fråga sig, men det beslutet är inte riktigt mitt bord. Kanske är det en säkerhetsfråga, att man ska kunna se de som väntar i busskuren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!