Har hand om 150 milj
Ragnhild Bertius, 64, från nomineringsgruppen Posk, är nyvald ordförande i kyrkonämnden i Norrköping, en nämnd som bland annat arbetar fram en budget på cirka 150 miljoner kronor, en budget som sedan kyrkofullmäktige beslutar om.
Ragnhild Bertius från partiet Posk, är nyvald ordförande i kyrkonämnden inom svenska kyrkan i Norrköping och har här tagit ett stadigt tag om ordförandeklubban. Foto: Lars-Ove "Osquar" Pettersson-Stening
Foto:
Inom kyrkan finns kyrkonämnd och kyrkofullmäktige, vilket motsvarar kommunens kommunstyrelse och kommunfullmäktige.
Efter senaste kyrkovalet fick Posk och socialdemokraterna 20 platser var i fullmäktige medan Kyrkans Väl och kristdemokraterna i svenska kyrkan fick 15 tillsammans.
Delade upp posterna
- Det här gjorde att Posk och socialdemokraterna delade upp de två ordförandeposterna på mig i nämnden och Börje Forsling (s) i fullmäktige.
Så Posk har inte egen majoritet och måste förlita sig på röster från andra partier?
- Ja, så måste det ju bli i sakfrågorna. Inom Posk har vi inge partipiska, även om vi försöker förankra våra ställningstaganden, så att vi vet vad var och en står för.
Vägmästarroll
- Faktum är att vi i Posk hade en vågmästarroll I AU under förra mandatperioden, men det var inte många gånger vi behövde agera vågmästare ändå.
- För övrigt arbetar vi inom Posk för att få bort partipolitiken inom kyrkan, eftersom vi tycker att den inte hör hemma där. Vår grundsyn är att de kyrkoaktiva själva ska styra verksamheten.
Hur ser du på det faktum att många går ur kyrkan och att ni därmed får mindre intäkter?
- Jag tycker det är ganska naturligt att de som inte vill vara med i svenska kyrkan, går ur. Personligen tycker jag att det är en sund inställning och jag tror att medlemssituationen kommer att stabiliseras framöver, när endast de som är med av fri vilja är kvar, säger Ragnhild Bertius.
Vad ser du själv som viktiga framtidsfrågor för kyrkan?
- Vi fick inför valet nämna tre saker som ligger oss varmt om hjärtat och det jag brinner mest för är en utvidning av det ekumeniska arbetet, speciellt då i Norrköping förstås. Jag vill också att frivilligarbetet, det rent ideella arbetet, ska lyftas fram och uppmuntras på ett bärre sätt än idag.
- Dessutom tycker jag att kyrkan även framgent måste ha ett ekonomiskt utjämningssystem så att svenska kyrkan har möjlighet att fortsätta vara enrikstäckande kyrka.