– Jag har gått runt här och tittat i dag och är verkligen imponerad. Ni är pionjärer. Förhoppningsvis kan det blir något liknande för andra stora folkgrupper.
Så sa Eva-Britt Sjöberg när hon på måndagseftermiddagen invigde avdelning 2 på det kommunala äldreboendet på Trumpetaregatan 2 i utkanten av Navestad. Boendet är inte nytt, men det är först nu som en av avdelningen officiellt är profilerad som ett särskilt boende för äldre med finsk bakgrund.
På ålderns höst kanske inte händelserna varje dag är det allra viktigaste. I bland kan gamla minnen och traditioner vara nog så viktiga för att skapa trygghet och hemtrevnad.
Därför kommer man exempelvis att uppmärksamma finska högtider. Och därförär hela nio personer i personalen kompetenta i det finska språket.
– Mamma och pappa kommer från Finland, och själv har jag gått några språkkurser för att bli bättre, säger Lisse Olsson som jobbar på avdelningen.
På måndagen var det alltså högtidlig invigning med musikunderhållning, mingel och mat. Givetvis var alla välkomna, inte bara boenden med starka band till Finland. I dagsläget är det inte heller mer än sju av de som bor här som har finskt ursprung.
– Nej, jag är gammal Skarphagare, säger exempelvis Lennart Almgren, men jag ville komma ner och se efter vad som hände.
Ann-Marie Jerenius var också nyfiken:
– Jag har bott här i ett år och det fungerar alldeles utmärkt. I dag har alla damerna här varit och klippt sig.
Efter invigningstal från vård- och omsorgsnämndens ordförande Eva-Britt Sjöberg (KD) väntade först musikunderhållning från duon Asta och Benny. De är både välkända och populära och brukar komma en gång i månaden för att spela på boendet.
Därefter väntade en liten buffé men finska specialiteter. Korvar, piroger och andra traditionella bakverk. Det var Marko Salmikangas som driver en finsk korvbutik i Norrköping som ordnade med förtäringen.
– Karelska piroger med äggsmör är ju ett måste en sådan här dag. Och så har vi Sima, en fruktig måltidsdryck gjord på vatten, socker, jäst, russin och pommerans. Fråga inte om det exakta receptet, det är mamma som har det, säger Marko Salmikangas med ett skratt.
– Språk, mat och kultur. Det är det vi utgår ifrån, säger Abir Yakob, en av två enhetschefer på boendet.