I fredagens Folkbladet skrev vi om det framgångsrika arbetet med att förhindra, att vräkningshot också verkställs. Men kvarstår gör ändå, att Norrköping ligger högst i landet ifråga om ansökningar om vräkning.
Nivån för hyresskulder med risk för avhysning är också mycket hög nationellt sett. Och de sociala variablerna pekar åt fel håll.
Ökat har hemlösheten, trångboddheten och bostadsbristen, ökat har antalet personer i behov av kommunala boendeinsatser. Ökat har antalet överskuldsatta.
Toppar statistiken
Boenden, som måst avbrytas på grund av kriminalitet och missbruk, nådde i fjol en historiskt hög nivå. Därför har
fastighetsägarna nu blivit mer tveksamma att hyra ut till utsatta grupper.
Norrköping toppar den nationella statistiken för kontaktförbud med anledning av allvarliga hotsituationer. Antalet personer i behov av skydd har ökat för varje år, i fjol rentav "relativt dramatiskt".
Efter att ha minskat under några år ökade antalet avbrutna stödboenden kraftigt under 2013. De föregående åren har främsta orsaken varit återfall i missbruk. Men i fjol var ett stort antal fall relaterade till missbruk av nätdroger, och till kriminell verksamhet – och då även grov gängrelaterad brottslighet.
Fattigdomen har ökat, i huvudsak bland arbetslösa, sjuka och förtidspensionerade. Antalet överskuldsatta hushåll är högt. I kombination med låg inkomst, boendesegregation och utbildningsnivå ger detta många negativa konsekvenser.
Ökad segregation
2013 har inneburit en markant ökning av utomnordiska namn i ansökningarna om vräkning. Den etniska och ekonomiska segregationen har ökat och allt talar för, att detta kommer att fortsätta. Särskilt utsatta områden är Hageby, Ljura, Marielund, Navestad och Ättetorp.
Som följd av bostadsbristen tvingas nu ett stort antal anhöriginvandrare att leva som nomader, flyttande runt mellan tillfälliga inkvarteringar.