Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här firas på Ståthöga

Här bedrivs särskola på både grundskole- och gymnasienivå. Och nu är det helt klart, att fortsättning följer. Ståthögaskolan har fått förnyat tillstånd, utifrån den nya skollagen. För att fira hade man denna dag bjudit in landshövdingen.

Det ska ju en landshövding till för att klippa bland. Men här får hon också asisstans av Amanda, Sara och Josefin.

Det ska ju en landshövding till för att klippa bland. Men här får hon också asisstans av Amanda, Sara och Josefin.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2013-05-03 10:13

Ståthögaskolan ingår i Rudolf Steiner-komplexet på Ståthöga.

Särskoleeleverna är för närvarande fyra i grundskolan, och två på gymnasiet.

Av blotta schemat framgår, att detta ju inte är någon helt vanlig skola. Klockan nio heter ämnet "Te" (men frukt ingår visst också), och en annan schemalagd aktivitet heter "Promenad".

Fina fotografier

Här visar man gärna upp vad man lärt. Amanda, 19-årig gymnasist med ett år kvar (här går man fyra år) har tagit en massa fina fotografier, där även självporträtt ingår. Hon lägger också ut rätt mycket bilder på Facebook.

Vi får ta del av rörelseövningarna, som man – med viss variation – här ägnar sig åt varenda dag.

– Det där måste vara svårt, säger vi.

– Nej, för det är kuligt, svarar då genast Josefin,

Fungerar så bra

Och så eurytmin – denna Waldorfpedagogikens egen rörelsekonst, som rektorn Catarina Brunnberg nu vill koppla in forskare på. Det borde få bevisas vetenskapligt, hur bra eurytmin fungerar på särskolebarn.

Eleverna har på senare tid ägnat sig åt Östergötland, varvid länsstyrelsen kommit med på ett hörn. En av lärarna säger, att man fått intrycket att länsstyrelsen är en väldigt "omtänksam" myndighet.

Sådant kan ju landshövding Elisabeth Nilsson bara instämma i. Hon berättar om hur länsstyrelsen bland annat har tillsynen över djuren, så att de mår bra. Och så berättar hon om, hur hon själv bor i ett stort slott.

Intensiva färger

Grundskoleeleverna Josefin och Sara visar med stor inlevelse upp sin egen sal. Bland all färgen på väggarna lyser några regnbågar med sällan skådad strålglans och färgintensitet.

När en student lämnar Ståthögskolan ska det vara ganska så klart med den fortsatta etableringen i vuxenvärlden. I mycket handlar det då om den omsorgsverksamhet som finns.

Snart 20-åriga Emma ska ta studenten nu i vår. Helt klart är, att hon snart ska flytta till eget boende. Och hon hoppas få jobba på kafé, det är hennes dröm.

Till England

Emma och Amanda ska i juni tillsammans med två lärare åka till Bournemouth på engelska sydkusten. Då ska de besöka en by, gå på stranden och kolla in tidvattnet, shoppa...

Men de ska också besöka ett slott därnere. Och då kan de ju, om de känner för det, berätta om hur de redan har träffat en person som bor just på ett slott!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om