Här finns plats för fler
NORRKÖPINGFler taxiförare behövs. Det hävdar Taxiförbundet i sin årliga branchlägesrapport. Därför vill man starta en gymnasieutbildning som utbildar taxiförare.- Visst känner vi av bristen på taxiförare, säger Tord Gren på Taxi Norrköping.
Tord Gren har arbetat som taxiförare i 30 år. Yrket är fritt och utvecklande för personligheten. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Thomas Winskog hävdade också att svensk taxinäring behöver få in fler kvinnor och fler ungdomar i yrket, både som förare och egna företagare.
Både Tord Gren från Taxi Norrköping och Gustav Nilsson från Fria Taxi håller med.
- Det finns många äldre förare som snart kommer att pensioneras, säger Gustav Nilsson.
<b>Stimulerande yrke </b>
Tord Gren tycker att taxiförare är ett intressant och stimulerande yrke.
- Man är inte bunden till samma plats hela tiden. Jag tycker om att köra bil och att få kontakt med människor, säger han.
Tord Gren är egen företagare och har anställda förare. Taxi Norrköping arbetar tillsammans med Linköping. Hela företaget heter Taxi Östergötland AB.
Tord Gren menar att det på senare tid har kommit in fler kvinnor i yrket.
- Lönen är lika för både män och kvinnor. På det sättet är taxiförare ett jämställt yrke, säger han.
Att det har varit och fortfarande är alltför få kvinnor tror han beror på det ökade våldet.
Monika Gren som också är taxiförare på Taxi Norrköping trivs mycket bra med sitt yrke. Hon tycker att det fungerar bra att vara kvinna och taxiförare. Yrket är fritt och omväxlande, och hon får träffa många olika människor. Själv är hon inte rädd på grund av våldet mot taxiförare.
- Inget har hänt under de tolv år jag har arbetat som taxiförare. Om man var rädd skulle arbetet inte fungera. Men det beror ju på hur man är som person.
Monika Gren tror att det tunga arbetet man ibland kan få utföra som taxiförare, avskräcker en del kvinnor. I arbetet ingår att bära såväl tunga väskor som rullstolar. Dessutom får man ibland arbeta på natten, och det kan vara svårt för många.
- Men det kan man ofta förhandla om, säger hon.
<b>Vill ha utbildning</b>
Thomas Winskog anser att det finns ett stort behov av en ny gymnasieutbildning med inriktning mot persontransporter. Han menar att det finns flera gymnasieskolor som bara väntar på att få dra igång utbildningen. Kravet på gymnasieutbildning drivs också av kommunal och transport, de berörda fackförbunden. Också skolverket är positivt och Vägverket kan tänka sig att ge eleverna dispens från den 21-års gräns som gäller för att få ut taxilegitimation. Regeringen däremot avvisar förslaget. Thomas Winberg anser att den har fel och att Näringsdepartementets nonchalans är upprörande.
Tord Gren däremot känner en viss tveksamhet inför en ny taxiutbildning på gymnasienivå. Många taxiförare har andra arbeten vid sidan av. Det är inga som kommer direkt från skolan.
- Det vore kanske bra med en utbildning, men det är svårt att veta idag hur ett upplägg skulle se ut, säger han.
Gustav Nilsson på Fria Taxi ser positivt på förslaget om en gymnasieutbildning.
- När man har gymnasielinjer för lastbilsförare, så borde man väl kunna ha det för taxiförare.
Han tycker också att man ska sänka 21-års gränsen till 19 år, som den tidigare har varit. Han var själv 19 år då han började som taxiförare.
- Får man en bra utbildning så klarar man det. Man kör in sig.
Gustav Nilsson tror också att en ny utbildning kan höja yrkets status.
- Alla som har intresse av yrket är välkomna, avslutar Tord Gren.
Idag får taxiföraren sin förarlegitimationen genom vägverket. Det krävs att man går på bilskola, som när man tar körkort. Man kan dock köra privat. Sedan ska man göra ett skriftligt prov.
Detta får man betala ur egen ficka, såvida man inte får hjälp av exempelvis arbetsförmedlingen. Sedan har de olika taxibolagen en egen utbildning på ungefär 14 dagar eller en månad. Det kan handla om kurskvällar, då man går igenom lokalkännedom, hur man använder en taxameter och hur man beter sig mot kunder.