Här finns många rara kryp

NORRKÖPING
De gamla ekarna på Malmölandet är en rest av ett större eklandskap. Här finns 31 skalbaggsarter som riskerar att utrotas. Det visar en inventering som Norrköpings kommun genomfört.
- Malmölandet är ett av de områden som har flest hotade arter i Östergötland och Örebro län, säger kommunekologen Eva Siljeholm.

Läderbaggen är en av de vedlevande skalbaggar som kommunekolog Eva Siljeholm hittat i ekarna på Malmölandet.
FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK

Läderbaggen är en av de vedlevande skalbaggar som kommunekolog Eva Siljeholm hittat i ekarna på Malmölandet. FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK

Foto:

Norrköping2003-08-02 00:00
Eken är det trädslag med flest vedlevande insekter, 500 olika arter kan leva i eken. Men att fånga in skalbaggar för att få reda på vilka som finns är inte lätt.
- De trivs bäst i håligheter i ekarna. Och i det här området sitter hålen högt upp på stammarna så vi behövde stegar när vi skulle sätta ut fällorna, säger kommunekologen Eva Siljeholm.
Syftet med inventeringen av ekarna på Malmölandet vid Bravikens pappersbruk var att ta reda på mer om de vedlevande skalbaggarna som lever i ekarna och försöka hitta så många utrotningshotade arter som möjligt.
Resultaten har jämförts med 55 andra ekområden i Östergötland och Örebro län. Arterna poängsattes i förhållande till hur hotade de är.
- Malmölandet hamnade på en andraplats, säger Eva Siljeholm.
I de andra områdena användes hälften så många fällor så jämförelsen är inte helt rättvisande. Men trots det hamnar Malmöområdet i toppen.

<b>Fällor i träden</b>
Vissa fällor hänger i träden, andra stoppas in i håligheterna. Under inventeringen artbestämdes 193 skalbaggsarter och 31 av dem var rödlistade. Om en rödlistad art förekommer tyder det på att området bör bevaras och skyddas.
Ekarnas håligheter bildas när grenar ramlar ner eller trädet skadas på något annat sätt.
- Då är trädet känsligare för angrepp än normalt och svampar kan angripa det, berättar Eva Siljeholm.
Trädet drabbas av röta, det brunröda pulvret som bildas kallas mulm. I mulmen går det att hitta fågelborester, men också spillning från skalbaggar.
- Genom att titta på spillningens form går det att bestämma vilken skalbagge den kommer ifrån, säger hon och visar fram spillning från en läderbagge.
Men det är inte lätt att se själva skalbaggarna. Läderbaggen lever tre år som larv. Sen bildas en kokong som den kryper ut ur när den är fullvuxen.
- Läderbaggen lever som skalbagge i bara några veckor. Då letar den upp en partner, lägger ägg och dör, säger hon.
Eva Siljeholm har en korg i handen. Hon ska se efter om det är något som behöver åtgärdas.
- Det kan hända att vi måsta röja så det inte växer igen. Meningen är att vi ska försöka göra området mer tillgängligt, säger Eva Siljeholm.
Igenväxning är ett av hoten mot de vedlevande skalbaggarna och ekarna.
- Om det är lite öppnare landskap blir det varmare och då trivs skalbaggarna. Ekarna blir inte heller lika gamla om skogen är för tät, säger hon.
<B>FAKTA</B>
Ekarna på Malmölandet är ett Natura 2000-område som skyddas genom två EU-direktiv, Art- och habitatdirektivet och Fågeldirektivet. Det är inte tillåtet att göra något som försämrar miljön för arterna i ett Natura 2000-område.
Rödlistade arter: Artdatabankens uppgift är att bedöma hur pass hotade olika arter är och samla de arter som har svårt att överleva i framtiden på en lista. Listan kallas rödlistan och de arter som finns på den är rödlistade. Om en rödlistad art förekommer i ett visst område tyder det på att området bör bevaras och skyddas. Det är Naturvårdsverket och Sveriges Lantbruksuniversitet som står bakom Artdatabanken.
Läderbaggen lever tre år som larv och några veckor som skalbagge. Ekoxen är larv i sju år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om