"Här finns ingen framtidstro"
- Stämningen här på Vrinnevisjukhuset är, tyvärr, oerhört depressiv nu, säger ordföranden i Läkarföreningen i Östergötland Stig-Erik Åström.- Folk har slutat. Personal går på knäna. Vi har mycket svårt med nyrekryteringen. - Och här finns ingen framtidstro längre.
Foto:
- Men jag rör mig ju hela tiden ute på golvet. Jag vet, hur tongångarna går.
Flera för verksamheten väsentliga läkare har slutat på senare tid. I några av fallen kan man utan vidare tala om avhopp.
Först lämnade den stridbare ortopeden Roger Skogman in, i protest. Därefter har två bröstkirurger sagt upp sig, nu senast överläkaren Ann-Christine Källström sedan hon inte beviljats begärd tjänstledighet.
Claes Köhler, överläkare på urologen, slutar djupt missnöjd med den nya organisationen. Sedan tidigare är en av hans kolleger tjänstledig.
Går inte att fortsätta
Och, som framgick av gårdagens Folkbladet, hoppar Peter Rockborn av som chef för den hårt sargade ortopedkliniken. Han säger sig ha kommit till en punkt, när det inte längre går att fortsätta.
Enligt Stig-Erik Åström, själv ortopedläkare, är det i stort sett ingen som vill bli Rockborns efterträdare.
- Det har kommit in två ansökningar, den ena är rena skämtet. Där var det en arbetslös verkstadsarbetare, som sökte.
- Alldeles självklart har vi, efter allt som hänt, svårt att rekrytera folk. En kollega sa att om det finns någon som söker till ortopeden på Vrinnevisjukhuset borde han först undersökas. För frågan måste ju då vara, hur det egentligen står till med honom...
Klart samband
Avhoppen har enligt Åström klart samband med den allmänna situationen på sjukhuset:
- Att inte Ann-Christine Källström, en sådan gammal trotjänare, fick sin tjänstledighet när hon ville förkovra sig vidare, det är verkligen högst anmärkningsvärt.
Han tvivlar inte på att det var det bemötandet, som fick henne att säga upp sig.
- Och den här situationen, den drabbar ju framför allt bröstcancerpatienterna.
Och därtill alltså allt mer ansträngt på urologen. Som annars, tillsammans med bl a bröstkirurgin, tillhörde de verksamheter som skulle vara prioriterade på det starkt omstrukturerade Vrinnevisjukhuset.
Hur ska det gå?
Åström har nu starka farhågor för hur det ska gå, när man försöker återbesätta de vakanta läkartjänsterna:
- Det är ont om både bröstkirurger och urologer i Sverige. Och varför skulle de som finns söka sig hit till Vrinnevi, med det rykte som vi har fått?
Överbeläggning
På sina håll finns nu stora problem med överbeläggningar. Det har blivit tungt på olika avdelningar.
På ortopeden kunde förr de arbetskrävande fallen med äldre som har höftfrakturer fördelas på två avdelningar.
Nu hamnar de på en och samma, där det då blir ytterst tungt.
Man har nu också svårt att klara jourlinjerna till akuten. Det knakar i fogarna när det gäller det länsövergripande ansvaret, alltså att kolleger från Motala och Linköping ska in i jourlinjerna här.
Valet intressant
- Det finns en väldig otrivsel här nu. Stämningen är oerhört depressiv, och det genomsyrar hela sjukhuset. Här finns en stor brist på tilltro inför framtiden.
- Och tyvärr så kan jag inte se något hopp om vändning, säger Stig-Erik Åström.
Enda halmstrået tycks vara, att det i varje fall drar ihop sig till val. Åström vet många, som inte längre tänker rösta på majoriteten. Han räknar med att Vrinnevilistan kommer att gå fram starkt i landstingsvalet.
- Jag märker ju på patienterna som kommer hit, många som gått här i tio år eller mer, hur upprörda de är över hur situationen har blivit. De ser ju, att verksamheten inte alls fungerar som förut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!