Det var festlig stämning i Spegelns nya lokaler i Skarphagen på fredagseftermiddagen. Lärare, nya och gamla elever, föräldrar och höjdare från kommunen träffades för att officiellt inviga den gamla förskolan som renoverats och anpassats för nya ändamål.
Här kommer det att finnas plats för 20 elever mellan 16-20 år som av en eller annan anledning inte har klarat av att fungera i det vanliga skolsystemet.
Spegeln är en samverkan mellan utbildnings- och socialnämnden och anpassad för elever som behöver mer hjälp än bara själva skolarbetet. Sedan starten 1997 har många elever fått en nystart i livet.
Rektor Maria Loreby förklarar:
– Spegeln är unik i sitt slag. Fokus ligger på socialt förändringsarbete. Som att hitta rutiner, komma hemifrån, träffa trygga vuxna och passa tider. Eleverna är här mellan 8.30 till 14 och äter frukost och lunch tillsammans med personalen som i dag uppgår till åtta personer. Tre grundskolelärare och fem skolterepeuter och socionomer.
Studierna kommer i andra hand alltså?
– Ja, på förmiddagarna väljer eleverna själv om de vill läsa in något grundämne. Nästan alla som börjar här är inte behöriga till gymnasiet, säger Maria Loreby.
En av de gamla eleverna som tittade förbi under nyinvigningen var Dennis Strand. Han ångrar inte för en sekund att han lydde rådet att testa på Spegeln. Schyssta lärare och bra kompisar underlättade förstås och efter två år på Spegeln märkte han en tydlig förändring hos sig själv.
– Många här var som jag själv, därför var det lätt att passa in. Jag hade svårt att gå till skolan, psykiskt svårt. Satt mest bara hemma. Samtidigt ville jag ju komma ut och tänkte varför inte. Jag har definitivt haft nytta av Spegeln säger Dennis.
Vilken är den största skillnaden på dig när du började jämfört med nu?
– Nu har jag inte ett dugg problem med att kommunicera med andra, det hade jag innan. Jag tog betyg i några ämnen också och nu håller jag på att utbilda mig till lagerarbetare.
Skulle du rekommendera någon annan i din situation att testa Spegeln?
– Om det bara är för att läsa in betyg, nej. Men om det är för det psykiska, absolut ja, säger Dennis.