Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här finns årets finaste islandshästar

SKÄRBLACKA
Årets två finaste islandshästföl finns i Skärblacka. Det är inte bara deras ägare som tycker så. Det finns papper på saken.
Efter 28 år i styrelsen för Bleumerska stiftelsen tackar John Svedin för sig.

Islänningarna Gledi och Villimey med sin ägare Therese Windisch och hennes sambo Johan Axelsson.
FOTO: TITTI OLVOSSON

Islänningarna Gledi och Villimey med sin ägare Therese Windisch och hennes sambo Johan Axelsson. FOTO: TITTI OLVOSSON

Foto:

Norrköping2001-10-03 00:00
I helgen hölls för första gången i Sverige så kallad fölmönstring, bedömning av föl och deras egenskaper. Therese Windisch som bedriver turridning med islandshästar, tog med sig tre föl av egen uppfödning till Mönsterås i Småland, där bedömningen ägde rum.
De fyra månader gamla stofölen tog hem full pott genom att lägga beslag på första respektive andra platsen.
- Nu ska jag satsa mer på avel, säger en mycket glad Therese.

<b>Två rosetter </b>
Det var Svenska Islandshästföreningens domare som gjorde bedömningen och det var lokalklubben Strokkur i Mönsterås som ordnade själva arrangemanget.
Allra bäst bland de 18 fölen som fanns på plats i Mönsterås blev Gledi från Gibraltar som det fullständiga namnet lyder. Hon ståtar med två stycken rosetter.

<b>Första klass</b>
- Hon blev det enda fölet på plats som fick en första klass-bedömning av domarna, berättar den stolta uppfödaren. Hon vann också första pris bland alla fölen på plats.
Villimey från Gibraltar var nära att bedömas tillhöra första klass, men det stannade vid en andra klass-bedömning. Dessutom vann hon andra pris totalt. Domarna tittar på hur fölen rör sig i olika gångarter, hur de är mentalt och hur de ser ut, till exempel att de har bra ben.

<b>Stiftelse</b>
Bleumerska stiftelsen blev stiftelse 1949, men har anor från 1700- och 1800-talen. Det var då som Henning Bleumers och hans hustru Anna Catharina var prästpar i Skärkind socken. När Henning dog 1825 testamenterade han Lilla Skävid gård som han köpt 1770, till Skärkinds församling. En del pengar ingick också i gåvan. Gårdens skog och åkermark arrenderas ut, bostadshuset är uthyrt och en del hus har sålts. Detta är en del av avkastningen, värdepapper en annan. Numera är ekonomin i stiftelsen god.
Kyrkoråd och kommunen skötte till att börja med donationen, vars avkastning enligt Henning Bleumers vilja gick till att stötta ungdom i Skärkind som ville studera. 1949 bildades stiftelsen.

<b>Två gånger</b>
-Syftet är fortfarande detsamma, säger John Svedin som med sina cirka 28 år i styrelsen är väl insatt både i stiftelsens historia och dess nutid.
I slutet av detta året ska han avgå ur styrelsen för stiftelsen. Vid fyllda 80 tycker han att det är dags.
-Vi delar ut stipendier om 1 500 kronor till ungdomar som ska studera vidare efter grundskolan, berättar han. Det allra flesta som söker brukar få, och man kan söka en andra gång. Då blir summan 750 kronor. Men en tredje gång blir det inte.

<b>Egen skola</b>
Det där med ungdom är generöst tolkat, det finns 40-åringar som fått bifall på sina ansökningar. Men en sak rubbar man inte på.
- För att få bidrag ska man tillhöra Skärkinds församling. De fyra styrelsemedlemmarna måste också vara från Skärkind. Ordförande var förr sockenprästen i Skärkind, sedan församlingsprästen, numera kyrkoherden i pastoratet. Stiftelsen är inte det enda bidraget från Henning Bleumers till Skärkind.
1861 startade han en skola för att undervisa barnen i Skärkind. Numera är huset församlingshem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om