Det som kommer att synas mest är förstås förändringen ut mot Drottninggatan. Skissen visar, hur det kommer att ta sig ut - med butiker i flera plan, och ett plan tänkt för kontor.
Den här byggnaden, belägen mellan SEB och H&M, tillkom år 1938 och ägdes alltifrån år 1946 av familjen Folkin med Södra Päls. Folkins ägde också 1890-talsbyggnaden på gården. I slutet av 2009 köpte Fastighets AB L E Lundberg båda byggnaderna, och några månader senare slog Folkins igen butiken.
Från det nya glasade entréhuset ska en glasad gång leda vidare in på gården och in i 1890-talsbyggnaden.
Detta nya stråk leder då förbi det kafé, som ska inrättas i gårdshuset, och in till Ströget - som man kommer ut till i anslutning till Duka och Expert.
Ännu häftigare
Lundbergs vice vd Roger Ekström omtalar vidare att rumstaket över kaféutrymmet ska tas bort så att man där får hela sju meter upp till taket. Kaféplatser kommer sedan att inrättas även på taket till den butik, som också ska finnas i huset.
Däruppe ska man då kunna sitta med sin latte och blicka ner, som till exempel mot den vinterträdgårdsaktiga glaspassagen över gården.
Även om den mest drastiska omstöpningen blir ut mot Drottninggatan, så är det kanske ändå något snäpp häftigare med 1890-talshuset som nu med ens träder fram i dagen.
Därinne har det legat, osynligt - och oåtkomligt, utom för något litet fåtal. Man kan skymta det från ett ställe på Hantverkaregatan. Men då måste man vända blicken snett uppåt över staketet ett stycke ovanför bankomaten. Då ser man en gavel i rött tegel, men inte mer än så.
Det här huset uppfördes år 1894 eller möjligen något av de omgivande åren, och då som textillager och försäljningskontor för ett företag, som hette Varnia. Mellan ca 1915-1980 höll Ringqvists tryckeri till här, och under en tid återfanns också Annas Blomsterhandel i det här huset.
På senare år har Södra Päls haft lager m m här, och tydligen har också tvenne olika loger huserat på varsitt våningsplan. Resten från den tiden finns kvar, bland annat i form av en scen i ett av de f d logerummen.
Dold för världen
Nedre våningen, där kafeét ska bli, är en pelarsal. Där finns också ett glasat rum, som en lucka kan öppnas in till - gissningsvis då in till chefen, eller om det nu var faktorn på tryckeriet som satt där bakom.
Här har man alltså gått omkring och trott, att allt det gamla rivits i den här delen av innerstaden. Och så visar sig där finnas, dold för världen, en stor 1800-byggnad med äkta gammaldags tegelfasad. Som nu alltså ska renoveras.
Överhuvud taget satsar Lundbergs nu stort i själva City. De gamla rivningskvarteren bebyggs, i kvarteret Lyckan ska det vara inflyttningsklart för Transportstyrelsen i april. Varefter man övergår till grannkvarteret Spinnrocken, som ska bebyggas med bostadshus kvarteret runt och där det ska bli ca 185 hyreslägenheter.
Och mer ändå, som vi återkommer till.
Återställas?
- Sammanlagt handlar det om investeringar på 900 miljoner kronor, säger Roger Ekström.
Något man kan fråga sig är, om tegelfasaden på 1800-talshuset kommer att kunna återställas ner till markplanet. Idag vanpryds den gamla byggnaden nertill av en överbyggnad med gul plåt, som täcker ett lager av tilläggsisolering.
Inne på gården finns vidare två mindre flygelbyggnaden, som ska rivas. Rivningen av huset ut mot Drottninggatan beräknas kunna ske kring årsskiftet, och bygget komma igång till våren.