Här får arbetslösa en chans att komma tillbaka till arbetslivet
Antalet personer som varit sjukskrivna i mer än två år har under det senaste året ökat med 50 procent i Norrköping. Rehabiliteringsarbete är en viktig del i deras process ut i arbetslivet. Men det finns en grupp som lätt faller mellan stolarna. På Brytpunkten har man sedan två år fått ta emot många som alltför länge gått utan arbete eller sysselsättning och utan något aktivt rehabiliteringsprogram.
Projektet Brytpunkten består av fyra handledare och Camilla Carlsson som projektledare. Det är ett projekt som ständigt är i utveckling men får ut drygt tio procent i arbetslivet i varje grupp på 40 personer. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Sedan 2001 finns Brytpunkten i Trozellihuset i Norrköping. Ett projekt som drivs i samverkan mellan LO-facken, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Arbetsmarknadskontoret i Norrköping. Projektet inriktar sig främst på självhjälp och friskvård.
- Det handlar om att bli starkare psykiskt och fysiskt, att våga söka arbete själv men att inte ge för mycket på än gång och gå in i väggen igen, berättar Camilla Carlsson, projektledare.
Brytpunkten riktar sig bara till människor som både är arbetslösa och sjukskrivna. På fem månader får 40 personer gå igenom gruppdiskussioner, samtal med handläggare, friskvård, stresshantering och arbetsträning. Av de 40 brukar bara tio personer vara män och resten kvinnor.
- Det är övervägande många kvinnor som kommer till oss och ofta har de gått in i väggen. Det blir så många krav idag från alla håll och det behöver inte bara vara på arbetsplatsen eller på grund av att man är arbetslös. Det är nog många faktorer som inverkar, tror Camilla Carlsson.
Rehabiliteringen är främst inriktad på eget ansvar. Samtalen handlar mycket om att sätta gränser, inte ta ut sig för mycket så att man ännu en gång blir sjuk. Arbetsträningen som sker som sista etapp skall den arbetssökande själv ta fram.
- De får ringa och söka själva med stöd från oss. Men att klara av den här biten ökar deras självförtroende. Men det finns också de som upptäcker att de inte klarar av att återvända till arbetslivet och då blir det sjukersättning istället för arbete.
Fel i systemet
Av de deltagare som Brytpunkten har haft sedan 2001 har många varit sjukskrivna långt över två år, trots att en sjukskrivning över två år ska utredas för att se om den ska gå över i sjukersättning.
- Det är ett fel i systemet. Det ska inte behöva gå fem år innan en person träffar sin handläggare för första gången eller kommer in på rehabilitering. Dessutom är det så många som ger upp om inte det första arbete är det rätta. Men ett första arbete kan leda till näste eller nästa tills man hittar rätt, förklarar Camilla Carlsson.
I budgetpropositionen finns dock ett förslag att efter ett års sjukskrivning ska den arbetssökande och sjukskrivne stå inför någon form av vägval, antingen pensionering eller rehabilitering. Men Camilla Carlsson tror att ett år med dagens arbetssätt är för lite.
- Det skulle kräva att man aktivt träffar den sjukskrivne och gör någon form av utredning. Det är så lätt att tro att personens situation vid det tillfället kommer att vara oförändrad men det är individer det handlar om och allt kan hända.