Bild från förr
Himmelstalundsvägens trevåningshus tycks löpa iväg uppåt Bråboplan i en oändlig rad, på det här vykortet.
Fotografen står nere vid Erikslundsplan, med ryggen mot Stockholmsvägen och tar sin vykortsbild, som vi fått låna av Norrrköpings Stadsarkiv.
Husen, som ser ut att vara byggda på 1940-talet, ser väl inte arkitektoniskt så roliga ut, men var säkert ändamålsenliga och gav värdefull plats åt många barnfamiljer.
Själv bodde jag på 1950-talet i huset på Himmelstalundsvägen 32, som lär vara tredje eller fjärde huset uppåt i raden. Mycket barn fanns det att leka med och på vintern hade vi en kälkbacke att åka i, på planen där Hagagymnasiet finns idag.
I 32:an fanns på den tiden ett postkontor på gaveln och på andra sidan gatan ett hus med tre, fyra små butiker. Bland annat en matbutik och en tobaksaffär. Och i huset ovanför spårvägen fanns ett populärt konditori.
Angående Himmelstalundsvägens ursprung läser vi följande i författaren Peter Kristenssons bok om Norrköpings gatunamn:
"Gatan ledde ursprungligen från Stockholmsvägen och ända fram till Himmelstalunds gård, men blev senare avskuren från nuvarande Himmelstadlundsallén av Beckershov, Finspångsvägen och Norra kyrkogården."
Han nämner också att den här gatan fick namnet Himmelstalundsvägen år 1928.
Angående namnet Himmelstalund, menar fil d:r Arthur Nordén i en bok på Norrköpings stadsbibliotek, att namnet kommer från den gamla bondbyn Hemmelsta, som låg uppe på bergbacken med hällristningarna.
Den äldsta kända stavningen är Haemblaestadha från år 1342.