Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Har du småbarn är det ohållbart"

Äldreboendet Valhallavägen 1 i Krokek är först ut med att införa så kallade delade turer också på vardagar. - Privatlivet förstörs. Har du småbarn är det ohållbart, säger Ingela Svensson som jobbar på äldreboendet.

De är först i kommunen att ha delade turer också på vardagarna. "Det förstör privatlivet", menar vårdbiträdena Ingela Svensson och Annelie Jansson. "För mig passar det bra", säger Marina Eriksson, till höger.

De är först i kommunen att ha delade turer också på vardagarna. "Det förstör privatlivet", menar vårdbiträdena Ingela Svensson och Annelie Jansson. "För mig passar det bra", säger Marina Eriksson, till höger.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2009-02-16 03:00
Hon, som är arbetsplatsombud för Kommunal, och kollegan Annelie Jansson är kritiska till införandet av delade turer som innebär att viss personal även på vardagarna numera får dela upp sina arbetstider. Att jobba 7-12, vara ledig tre timmar, och sedan jobba 15-19 är splittrat och stressande, menar de. - Det känns omodernt, som att gå tillbaka till 70-talet, säger Annelie Jansson som fram till för en månad sedan blev av med sin nattjänst på grund av besparingsskäl i kommunen.Ledig tre timmar
Arbetskamraten Marina Eriksson har just gått av sin första tur, 7-12, när Folkbladet träffar henne efter lunch. Nu är hon ledig i tre timmar innan hon ska vara här igen klockan 15 och jobba fram till klockan 19. Eftersom Marina bor i stan och åker buss är det uteslutet att åka hem.- Jag passar på att läsa, gå en promenad eller hälsa på mina svärföräldrar, säger Marina Eriksson som personligen inte har något emot att jobba så här.- Jag förstör hellre en vardag än en helg. Genom at jobba delad tur på vardagar slipper jag ha så många delade turer på helgerna och kan då vara mer med familjen. Det passar mig bättre.Passar inte alla
Men som både Marina Eriksson och hennes arbetskamrater påpekar så passar delade turer långt ifrån alla. Och majoriteten är starka kritiker till det.- Har du småbarn är det ohållbart, säger Annelie Jansson.- Hela din fritid blir förstörd, inflikar Ingela Svensson.- Det borde vara frivilligt att jobba delade turer, säger Marina Eriksson.En annan farhåga de har är framtiden. Hur ska man kunna locka till sig unga människor till vården med de här arbetstiderna när det redan idag är svårt att få unga människor till vård- och omsorgsyrken.- Ungdomar, jag ser bara till mina egna, kan inte tänka sig att jobba så här. De prioriterar fritiden, säger Ingela Svensson.Alternativet till delade turer hade varit mindre personal, till exempel en man kort på morgnarna.Sparbeting
Att personalen på Valhallavägen 1A, våning tre, klarade sig utan delade turer i veckorna före årsskiftet beror på att man var en anställd mer. När en sa upp sig drogs den tjänsten in på grund av kommunens sparbeting.Trött och sliten
- Det här är ett sätt att spara in och effektivisera, säger Ingela Svensson som är orolig för att det här bara är början. Ser cheferna att det fungerar kanske de utöka delade turerna utökas ytterligare.Än så länge märker inte de 14 personerna som bor här av personalens nya arbetstider.- Skulle väl vara att man blir trött och sliten efter att ha jobbat delad tur, säger Ingela Svensson som jobbar delad tur varannan gång hon arbetar helg.Carina Thuresson som är enhetschef på äldreboendet Valhallavägen 1 vill inte uttala sig om de delade turerna utan hänvisar till områdeschefen Eva Abrahamsson, som inte var anträffbar när Folkbladet sökte henne.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om