Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Har du sett en större snögubbe?

Den här stora snögubben kan ses i centrala Norrköping.

Norrköpings troligen största snögubbe, kan ses från Saltängsbron, i riktning mot gamla Palace.

Norrköpings troligen största snögubbe, kan ses från Saltängsbron, i riktning mot gamla Palace.

Foto: Sören Boström

Norrköping2021-12-30 09:00

Norrköpings troligen största snögubbe kan du se, om du passerar Saltängsbron och tittar i riktning bort över Strömmen mot Holmen-huset och gamla restaurang Palace.

Före jul presenterade Folkbladet Norrköpings troligen största jultomte, som står på en villatomt i Oxelbergen och i dag är det alltså dags att visa upp Norrköpings troligen största snögubbe, som är imponerande stor, flera meter hög och bred.

Det är företaget Digital Cap, som ställt upp den här stora snögubben, precis utanför sitt kontor i byggnaden bredvid den här bamsegubben, som verkligen sticker ut i mängden av jul- och vinterpynt i centrala Norrköping.

Enligt wikipedia är en snögubbe en skulptur gjord av snö och vanligen byggd av barn, men det förekommer även att vuxna bygger snögubbar.

I det här fallet handlar det om en snögubbe, som inte är gjord av snö utan av något konstmaterial. Men på avstånd, från Saltängsbron, ser den väldigt fin ut, även om snön som sagt lyser med sin frånvaro...

En traditionell snögubbe tillverkas annars av kramsnö och är uppbyggd av tre snöklot i fallande storlek, staplade lodrätt på varandra så att det minsta är överst och det största underst. 

Det minsta är snögubbens huvud och kan förses med olika attribut för att betona detta; exempelvis en morot som näsa, små stenar som markerar mun och ögon. En halsduk eller mössa är vanligt förekommande. 

Och mycket av de här attributen har även den här konstgjorda snögubben fått på sig.

Ordet "snögubbe" är för övrigt belagt i svenska språket sedan 1804.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!