Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Har du blivit hotad någon gång?

Sveriges utrikesminister blir mördad på varuhuset NK. Hot och våld mot lokala landstings- och kommunalpolitiker blir allt vanligare. Paul Håkansson är den senaste i raden av politiker som blivit mordhotade. Folkbladet har frågat några lokala politiker hur de reagerar.

NORRKÖPING2003-10-23 06:00
<B><I>1. Har du själv blivit hotad?
2. Blir du rädd för egen del när du hör om hotbrevet till Paul Håkansson?</B></I>

<B>Anna-Lena Sörenson (s), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden:</B>
- Jag har inte blivit hotad nu. En gång fick jag ett hotmejl, men då jobbade jag också som lärare och det gick inte riktigt att säga om jag fick det i egenskap av politiker eller lärare. Visst får vi mejl och liknande, där tonen är tuff. Men vi politiker har en ganska hög toleransnivå, vi är vana att få skäll.
- Man får sig en tankeställare när något sådant här händer. Jag har läst brevet som Paul fick och det var bland det vidrigaste jag läst. Som politiker måste man ändå vila i värden som säger att man gör rätt. Vårt jobb är nödvändigt. Men vi har mycket jobb att göra när det gäller medborgardialogen. Där skulle vi kunna grunda mycket bättre. Sedan kommer det alltid att finnas galningar, där det inte hjälper med någon dialog.

<B>Björn Grip (v), ordförande i personalberedningen:</B>
- Nej, jag har inte blivit hotad. Jag har klarat mig helskinnad. När folk har haft synpunkter har de framfört det på ett anständigt sätt.
- Jag har pratat med Paul och sett brevet. Och jag kan bara säga att det är för jävligt. Jag blir inte rädd för egen del, eftersom jag inte haft någon anledning. Men jag tycker man måste ta den här hotbilden på allvar. Under en lång tid har det varit en urholkning av både förtroendet och respekten för politiker. Det handlar om att förstå vilket viktigt uppdrag Paul och andra politiker har. Pressen är tung. Det är för de allra flesta politiker ett jobb som görs på ett seriöst och mycket engagerat sätt.

<B>Irma Görtz (s), vice ordförande i landstingsstyrelsen och vice ordförande i Östsam:</B>
- Jag har aldrig blivit hotad.
- Nej, jag är inte orolig för egen del. Jag är mest orolig för Pauls skull. Man går in i det här uppdraget med öppna ögon, då går det inte att falla till föga för människor som skriver och säger att de vill göra politiker illa. För egen del ger jag mig aldrig. Inte som det känns just nu i alla fall. Vi pratar mer om våld och hot idag. Men jag tror också det förekommer mer i dag än tidigare. Samhället har hårdnat.

<B>Mattias Ottosson (s), kommunstyrelsens ordförande:</B>
- Nej, jag har aldrig blivit hotad. Däremot har jag fått anonyma brev, där det stått att socialdemokraterna missköter sig. Men aldrig något mot mig personligen.
- Det är klart man funderar och blir orolig efter allt som hänt den senaste tiden. I Linköping har ju lokalpolitiker råkat illa ut. Jag vet vad jag gett mig in i, men jag har ju anhöriga som inte själva valt det här. Självklart oroar jag mig för dem.

<B>Jörgen Rundgren (m), oppositionsråd:</B>
- Inga direkta hot. Jag har fått otrevliga mejl, men inte av den karaktären att jag polisanmält dem.
- Nej, jag är inte orolig för egen del. Däremot skulle det vara väldigt obehagligt om min familj blev utsatt. Tidigare jobbade jag i Linköping och där här ju ledande politiker råkat ut för många otrevligheter. Men alla jobb har sina sidor. Jag tycker de positiva sidorna överväger. Man möter faktiskt lite uppskattning ibland.

<B>Agneta Niklasson (mp), ordförande i folkhälsoberedningen: </B>
- Jag har inte fått ta emot några hot. Däremot fick jag ett anonymt brev för några veckor sedan som gjorde mig mycket upprörd. Det var väldigt otrevligt och i samma veva hade jag fått många andra brev, också otrevliga, men inte anonyma. När en brevskrivare är anonym har man ju ingen chans att ringa upp och prata och förklara.
- Det är klart jag blir skrämd när Paul Håkansson får hotbrev av den här karaktären. Speciellt som jag vet att många politiker i andra landsting som gjort liknande besparingar blivit hotade. Jag blir skrämd både för egen del och rent allmänt för den svenska demokratin. Vad händer med demokratin om ingen vågar ställa upp som politiker? Jag vill inte gärna ge upp, jag vill ju förändra i grön riktning. Men om man ska vara orolig för sin egen och familjens säkerhet, då är priset för högt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!