Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här byggs ett trygghetsboende i Hageby

Träpanel, brutet tak och innergård med odling och boulebana. Vid Egnahemsgatan, med fasad även mot Hagebygatan, byggs trygghetsboendet Egnahem, för 65-plussare.

Trygghetsboendet Egnahem byggs vid Hagebygatan och Egnahemsgatan, mitt emot de nya kvarteren i Söderport och nära vårdcentralen. Fortsätter man åt vänster kommer man till Mirum och åt höger S:t Johannes kyrka.

Trygghetsboendet Egnahem byggs vid Hagebygatan och Egnahemsgatan, mitt emot de nya kvarteren i Söderport och nära vårdcentralen. Fortsätter man åt vänster kommer man till Mirum och åt höger S:t Johannes kyrka.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2021-10-19 13:00

Det här blir Norrköpings andra trygghetsboende. Sedan tidigare finns Hyresbostäders Idyllen i Kneippen.

I Hageby är det Whass förvaltning som står bakom Egnahems trygghetsboende, med 14 hyreslägenheter: ettor, tvåor och treor. Trygghetsboendet ska stå klart i mars nästa år. Whass förvaltning äger och driftar byggnaden, medan kommunen står för personal som ska hålla i sociala aktiviteter.

undefined
Skiss på hur Egnahems trygghetsboende kommer att se ut när det blir klart i vår.

– Man måste ha fyllt 65 år för att få flytta in. Det är kriteriet. Det kommer att vara vanliga lägenheter, hyreslägenheter, men i bottenplan finns gemensamhetsutrymmen, och kommunen kommer att ha personal på plats, ungefär två timmar per dag, för att hitta på olika aktiviteter för de boende, berättar Anders Whass, ägare till Whass förvaltning.

– Det kan vara allt från vinprovning till skogspromenad och att sitta och dricka kaffe bara. Det är upplägget på det. Det ska vara ett tryggt boende, och man ska kunna gå ner till gemensamhetsrummet och vara social om man vill träffa folk, men man kan lika gärna vara i sin egen lägenhet.

På innergården kommer det att anläggas en boulebana. Det kommer också att finnas sittgrupper och möjligheter till egen odling. 

– Vi försöker också så gott det går att behålla de befintliga träden.

Lägenheterna är tillgänglighetsanpassade och utrustade med tvättmaskin. I närheten finns vårdcentral och spårvagnshållplats.

undefined
Anders Whass med egnahemsområdets tidstypiska brutna tak i bakgrunden.

Trygghetsboende är en relativt ny boendeform, ett koncept som Whass tror kommer att bli allt vanligare.

Huset byggs vid egnahemsområdet nära S:t Johannes kyrka, ett område som uppfördes i slutet av 1800-talet, vid sekelskiftet. I det nya projektet har man tagit intryck av de tidstypiska taken.

– Utmaningen med själva byggnaden var att försöka fånga upp många delar från egnahemsområdet, men ändå på något sätt anpassa den mot den nya bebyggelsen som kommer på andra sidan Hagebygatan. Där bollade vi en hel del idéer tillsammans med stadsarkitekten Karin Milles. Jag tycker slutresultatet blev jättebra, säger Anders Whass.

Huset, som ska bli mossgrönt, byggs med träpanel och brutet plåttak, med takkupor.

Den Q-märkta tomten, med ett kulturvärde, där trygghetsboendet nu byggs, har i många år stått tom. Whass har tagit reda på att det här, i kvarteret Olga, tidigare funnits en speceriaffär.

– Jag försöker leta rätt på lite sådana här byggrätter som är glömda i stan, säger Anders Whass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!