God kväll Folkparken! Med det valspråket satte fyra Liu-studenter i gång med ett projekt för att göra Folkparken i Norrköping till en trygg och attraktiv miljö att vistas i även under dygnets mörka timmar.
Uppsatsskrivande i ämnet har pågått en längre tid. I fredags var det dags för den mer festliga delen av arbetet, en hel kväll – och natt – fylld av aktiviteter i en ljud- och ljussatt del av den stora Folkparken.
– Vi har köpt in gamla möbler och lyser upp med lampor och ljusslingor. Det blir som ett vardagsrum i den här delen av parken, säger Lena Gärdin.
Det är Lena tillsammans med Beatrice Backman, Thomasine Eriksson och Josefine Olson, alla studiekamrater vid programmet för kultur, samhälle och mediegestaltning (KSM) vid Linköpings universitet som ligger bakom satsningen. Projektet började med att de resonerade med varandra om den olustkänsla som kan infinna sig att gå igenom eller vistas i offentliga miljöer under sena kvällar och nätter.
I en enkätbaserad uppsats har de frågat hundratals Norrköpingsbor om hur de utnyttjar Folkparken och vilka känslor de har kring den.
– Det är bra på dagen men inte på kvällen. Därför undviker jag alltid Folkparken om det är mörkt. Det finns för mycket buskar och för lite lampor, säger exempelvis en av de intervjuade personerna.
Ett ganska typiskt svar enligt Thomasine Eriksson:
– Ja, det är fler som svarat att de är obekväma än de som inte är det. Sedan får man ta hänsyn till bortfallet. De som väljer att inte svara på enkäten tycker kanske inte att det är ett ämne att bry sig om.
Under fredagskvällen var det hur som helst mycket liv och rörelse. Livemusik, performancekonst, mat och dryck. Allt eftersom kvällen led anslöt nyfikna Norrköpingsbor som kommit till Folkparken för att ha picknick eller bara njuta av grönskan i försommarkvällen.
De tappraste kämparna lovade att hålla ut natten igenom, givetvis så de fyra arrangörerna.
– Vi stannar så klart till solen går upp, säger Thomasine Eriksson.
Godkväll Folkparken, är det kultur eller politik?
– Både och skulle jag säga. Det finns en problematik med att kommunen ansvarar för en park som många inte vågar vara i när det är mörkt. Vi använder kulturella instrument för att visa hur man kan ändra på det. Mycket går att åtgärda enkelt med mer belysning och mer människor i rörelse i parken, säger Thomasine Eriksson.