Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här blir det bredband "på köpet"

SKÄRBLACKA
Tolvhundra meter högspänningskabel håller Marcus och Lennart på att gräva ner mellan Skärblacka och Kimstad. Den ska ersätta den gamla luftburna ledningen.
På tisdagsförmiddagarna jobbar sex PRO-medlemmar med att tränga in i datorns värld. Biblioteket har öppnat sina lokaler för dem.
Och så är det dags för Missionskyrkans påskmusikal som ges för andra gången.

Lennart Nilsson och Marcus Öhlin drar 1 200 meter högspänningskabel utmed vägen Skärblacka–Kimstad.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Lennart Nilsson och Marcus Öhlin drar 1 200 meter högspänningskabel utmed vägen Skärblacka–Kimstad. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Norrköping2001-04-04 00:00
När vägen ska breddas är det bra om inga elstolpar står i vägen. Därför låter Sydkraft gräva ner högspänningsledning utmed vägen mellan Skärblacka och Kimstad.
- Ledningen försörjer flera hus i närheten med el, berättar Marcus Öhlin och Lennart Nilsson, som både gräver för ledningen och drar den.

<b>Optokabel</b>
Marcus är anställd av Sydkraft och Lennart är entreprenör åt samma arbetsgivare. I en vecka har de jobbat och de räknar med två, tre veckors grävande och dragande till. Till sitt förfogande har de bland annat en behändig bandmaskin för att dra kabeln. När högspänningsledningen är på plats i marken behövs inte elstolpar längre.
- När vi ändå gräver, lägger vi ner optokabel för framtida bruk, säger Marcus och Lennart och syftar förstås på bredband, ordet på allas läppar.

<b>PRO-data</b>
Bredband har de inte börjat fundera på än, PRO-medlemmarna som varje tisdag deltar i kursen PROsIT på biblioteket.
Sex personer, två kvinnor och fyra män deltar i kursen som är ett samarbete mellan ABF och PRO, som omfattar hela landet. ABF håller med ledare. I Skärblacka heter hon Britt-Marie Lindström. PRO står för materialet, häften som behandlar skrivprogrammet Word eller hur man surfar och skickar e-mail.

<b>Slipper åka</b>
- Det är litet svårt, men man har lärt sig en del, säger Irene Sundell.
Kursen omfattar 30 timmar och det här är fjärde träffen. Än så länge håller man på med grunderna, att lära sig använda mus och tangentbord.
-Vi är absoluta nybörjare, påpekar Irene.
-Det är roligt, säger Åke Fridström.
Kursdeltagarna är glada över att biblioteket ställer sina lokaler och sina datorer till förfogande. Tack vare det, slipper gruppen att åka till Norrköping för sina datalektioner.
Lars Gyllander brukar hjälpa till på kursen. När Folkbladet kommer på besök visar han Irene och Åke hur man ändrar utseende på ett ord man skrivit.
-Om du markerar ordet och trycker på knappen "K" högst upp på dokumentet, så ser du vad som händer, säger Lasse. Det blir kursivt.
Irene ändrar till halvfet stil och sedan stryker hon under orden. Deltagarna jobbar två och två, eftersom det finns två datorer på biblioteket. Vissa uppgifter löser de tillsammans.

<b>Påskmusikal</b>
För två år sedan framförde Sofia Paulsson tillsammans med sin make Jörgen och en grupp Skärblackabor en Påskmusikal i Missionskyrkan. I år är det dags igen. Sofia står för text, musik och regi. Hon spelar också med i föreställningen.
- Det är samma föreställning som för två år sedan, men med vissa förändringar, berättar Sofia. Jag har skrivit till några scener och det är en fler barn med i år.
Berättelsen behandlar Jesu sista år, fram till uppståndelsen. Tyngdpunkten ligger på hans möten med människor, ofta dem som var föraktade, men som han ändå tog till sig.

<b>Mycket sång</b>
-Det är ett rörligt drama, med många på scenen, och med mycket sång, både solo- och körpartier, beskriver Sofia, som alltid haft stort intresse för musik.
Föreställningarna ges i Missionskyrkan och premiär är det på fredag. På dagtid ska Mosstorpsskolans sjuor och nior se föreställningen, medan det är allmänhetens tur på kvällen. På lördag blir det två föreställningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om