Genom den här privatiseringen, genomförd av landstingsmajoriteten, övertog från årsskiftet 2010/2011 Capio Psykiatri cirka 40 000 vuxna Norrköpingsbor. Men, skulle det visa sig, bara hälften av patienterna ville över till Capio.
Så var det, när Folkbladet skrev om saken i juni i fjol, och så är det i stort sett också idag - inhämtar vi från landstingets avtalscontroller Anne-Marie Zingmark. Som direkt följd gick vuxenpsykiatrin i fjol back fyra miljoner.
Carin Tyrén, verksamhetschef för landstingets kvarvarande vuxenpsykiatri i Norrköping, påpekar att det är ersättningssystemet som är problemet.
- Om pengarna bara följde patienten behövde det inte vara något problem.
Allt går till CapioMen grundersättningen baseras nu på befolkningen inom området. I år handlar det om 10,5 miljoner kronor, som då oavkortat tillfaller Capio. Att hälften av patienterna stannat kvar hos landstingspsykiatrin ändrar här inget.
Avtalet med Capio löper ut årsskiftet 2013/2014. Men beslut om förlängning måste tas med ett års varsel. Hälso- och sjukvårdsnämnden ska ta ställning till saken den 5 december.
Enligt vänsterpartiets gruppledare Emil Broberg lutar det mot förlängning. Men han försäkrar, att vänsterpartiet kommer att rösta emot.
- Det är helt orimligt, att landstinget ska betala ut många miljoner när Capio bara gör hälften av vad de skulle göra.
Hälso- och sjukvårdsnämndens vice ordförande Fredrik Sjöstrand (M) vill inte lämna något besked.
- Vi har fått en utvärdering men har inte landat i något beslut än.
Vårdtunga stannarCarin Tyrén säger att de vårdtunga fallen, med komplexa behov, klart tenderar att stanna hos landstinget.
- Våra patienter har många olika bekymmer, och det blir en ganska dyr verksamhet för vår del. Det här blev inte riktigt som man tänkt sig. Det gick nog lite för fort, säger hon.
Utöver grundersättningen finns rörlig ersättning, för besök och kontakter. I fjol fick man kompensation för medicinerna. Hur det blir i år är ännu inte klart.