Mängder av frigolit, eller eps som är facktermen, används dagligen som bland annat isolering eller förvaring och skydd i en mängd branscher. Bland annat inom fiskeindustrin och inom elektronik- och vitvarubranschen.
Frigolit är 100 procent återvinningsbart, något som företaget Bewi har tagit fasta på. De är en av Europas största producenter av eps och har även tagit fram speciella återvinningsanläggningar där använd frigolit återvinns för att göra ny.
Sedan tidigare har företaget två anläggningar för återvinning i Portugal och Tjeckien, nu har även den första i sitt slag invigts i Sverige – på Händelö.
– Vi startade upp i juni och gjorde testkörningar innan vi drog igång produktionen, säger Johan Broggren, som är regional chef på Bewi Circular i Sverige.
Folkbladet bjuds på en rundtur i den nya anläggningen där 20 nya jobb skapats. Där återvinns 700–800 ton frigolit varje månad, istället för att förbrännas som annars skulle vara alternativet.
– Man har inte kunnat ta hand om förbrukad eps i Sverige på ett vettigt sätt tidigare och inte i våra grannländer heller, säger Johan Broggren.
I långa rader står det pallar med komprimerad frigolit som levererats av företag som dagligen använder materialet i sin verksamhet. Frigolit består till 98 procent av luft, därför komprimeras den innan den kommer till Bewi för att större massor ska kunna transporteras samtidigt. Flera företag har själva investerat i kompaktorer som komprimerar. Utöver det samlas det även in frigolit från återvinningscentraler i närområdet.
– Vi vill minimera mängden eps som går till avfall i närområdet, säger Johan Borggren.
Återvinningsprocessen går till så att frigoliten först krossas för att sedan filtreras, för att få bort alla eventuella slaggprodukter, innan den smälts ner och blir till platskulor. Dessa kulor hamnar sedan i säckar för att användas till att göra ny frigolit.
– Kraven blir större och större på att man ska ha viss del återvunnet material i sina produkter, på det här sättet säkrar vi upp tillgången, säger Johan Broggren.
– Det här är det framtida sättet att jobba på att stänga loopen. Branschen måste anpassa sig efter återvunnet material och det är en förutsättning för att det ska fungera framåt. Det är samtidigt fantastiskt i hållbarhetssynpunkt för planeten, säger Elin Sohlberg.