Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här är världens minsta isbrytare

NORRKÖPING
Nu har Sjöfartsverket fått en ny lotsbåt, tillika världens minsta isbrytare. Igår besökte båten Norrköping för första och troligen sista gången.
- Händer inget speciellt kommer båten att vara stationerad och kvar i Luleå så länge vi äger den, säger Albert Hagander på Sjöfartsverket i samband med att Djupviks varv igår överlämnade båten till verket.

Sjöfartsverkets nya lotsbåt TJB 757 gästade Norrköping igår. En intressant båt, eftersom den är byggd enligt gällande isbrytarregler och därmed världens minsta isbrytare.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Sjöfartsverkets nya lotsbåt TJB 757 gästade Norrköping igår. En intressant båt, eftersom den är byggd enligt gällande isbrytarregler och därmed världens minsta isbrytare. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2001-05-03 00:00
Det skedde vid en enkel ceremoni i Norrköpings hamn, där båten symboliskt skiftade från Djupviks varvs flagg till Sjöfartsverkets. Flaggbytet sköttes av Göran Vik och Tomas Böök från verket.

<b>Kurs norrut</b>
Idag på morgonen stävar TJB 757, som båten heter, ut ur Norrköpings hamn med kurs norrut mot Luleå.
- Den är 17 meter lång och därmed den riktiga tungviktaren i vår lotsbåtsflotta.
- Samtidigt är 757:an den första lotsbåt som är byggd enligt klassningssällskapets Det Norske Veritas isbrytarregler, säger Albert Hagander.

<b>För vintersjöfart</b>
- Det innebär att båten är byggd för vintersjöfart och ska enligt uppgift klara is som är 0,3 meter tjock, även om den i första hand ska användas som lotsbåt.
- 757 är den första av två lotsbåtar av den här modellen som Sjöfartsverket beställt på Djupviks varv och den andra, som levereras i september, ska stationeras i Örnsköldsvik.
Båten kostar cirka 15 miljoner kronor att bygga och är 17 meter lång, sex meter bred och har ett djupgående på tre meter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om