Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här är stans godaste semla

NORRKÖPING
Säg vem som vackrast i landet är!
Det var den första och största diskussionen. Form, brunbränd- respektive blekhet, lockets form, pudret av florsocker.
Alla var överens om botten.
Vad det gäller? Jo, årets test av semlor.

Vinnarsemlan kom från Ester Karlssons Eftr, hembageriet på Smedjegatan.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Vinnarsemlan kom från Ester Karlssons Eftr, hembageriet på Smedjegatan. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2003-02-19 00:00
Om resten rådde delade meningar. Både vad gällde utseende och det viktigaste, smaken.
Efterhand: en klar vinnare utmärkte sig. Eller kanske två.
Men det måste också sägas att snittnivån på stans semlor är hög, mycket hög. Men uttrycket" den ena är godare än den andra" godtogs inte.
Semmeltesten har gått utomordentligt vetenskapligt till och ingen har vetat varifrån provsemlan kom.
En ström av redaktionsmedlemmar har tagit en liten bit av varje semla och tyckt och smaskat och njutit och tyckt.
13-14 kronor för en vanlig semla nästan överallt.

<B>Konsum</B>
Från Skuttunge nära Uppsala kommer semlorna. De säljs i kartong och kanske är det transporten som bidrar till det lite trista utseendet. Smakar ändå betydligt bättre än de ser ut.
En sort. En semla som mättar bra, <B>bullen är OK</B>. Stark smak på mandelmassan.

<B>Landerholms</B>
Gör semlor till flera ställen, bl a Broadway och Östra Hembageriet. Har wienersemlor som alternativ.
Blek. God grädde. Mycket bra semla, mest konstnärlig i stuket, rik smak, omdömen från ?bara söt? till bullfavorit.? Välpudrade. <B>Tvåa, nästan etta</B>.

<B>Lindahls</B>
Alla varianter. Lyxsemlan är välkänd, här finns glutenfri och sockerfri, wiener, en avlång sak som heter kremla och karlsbader med lingongrädde.
Snygga. Bullen porös. För söt. <B>Klar vaniljsmak</B>. Mandelmassan smakar konstgjort. En del gnäll på grädden också. Ordet tam förekom.

<B>Ester Karlssons eftr:</B>
Mini- och kaffesemla, wienersemla och den vanliga. En del caféer handlar här, ofta bara bullarna.
<B>Vinnaren.</B> Snygga. Mycket grädde. Bullen aningen seg. Någon saknar socker i grädden. Ändå en klar favorit! Den finhackade mandeln uppskattades, överlägsen, och så skönheten och att ?den smakar som en semla ska smaka?. ?Kalas? hördes.

<B>Kamraterna</B>
Minisemla till halva priset för bantare finns att välja på, eller tårta som numera finns på flera håll. Bakar till sin egen butik.
Lite bleka. God grädde. Mer än god mandelmassa. <B>En mittemellantyp</B>, från ?degig? till ?bullen helt OK?. Liten.

<B>Åby</B>
Karlsbader, wiener och vanlig. Kommer från Jursla. Bra färg, lite bruna.
Bästa mandelmassan tyckte någon, god sa en annan. Bra bullsmak, en snäll sak som man kan känna sig tillfreds med. <B>Klart nja</B>.

<B>Nelins</B>
Här finns flera sorter, karlsbader, wiener, kaffesemla som är lite mindre och så vanliga förstås som kostar 13.50.
God till mycket god bulle. <B>God mandelmassa</B>. Allt bra utan att sticka ut eller göra väsen av sig.

<B>Kalla fakta:</B>
De undersökta konditorierna/bagerierna är:
Konsum, Trozelligatan.
Landerholms, Linköpingsvägen 51.
Lindahls på Repslagaregatan.
Ester Karlssons hembageri eftr., Smedjegatan 26.
Kamraterna. Hagagatan 29, mittemot skolan.
Åby. Drottninggatan 66, bageriet i Jursla.
Nelins. Nelinsgatan 7.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!