Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här är risken störst att bli misshandlad

Trots en stor satsning av polisen förra året har inte krogvåldet minskat.   - Det är främst män som slår andra män, säger Anders Westerlund vid Kriminalunderrättelseenheten i Östergötland.

Foto: Kjellberg Anita

NORRKÖPING2008-03-13 03:00
Under förra året inledde polisen i Norrköping något som kallades krogsatsningen. Det innebar att ordningspolisen skulle sätta lägre ribba innan någon frihetsberövades eller uppmanades lämna platsen. Återkommande helger har även antalet poliser utanför krogarna varit fler för att minska våldet. Trots det visar statistiken inte på någon större skillnad mellan förra året och 2006. För kort tid
- Jag tror att det är för kort tid att bedöma om det blivit några förändringar. Men ett resultat av krogsatsningarna kan vi nog se på att bråket inne på krogarna minskat i mycket högre grad, säger Westerlund.  När polisen granskar misshandelsfall mot vuxna över 18 år, där gärningsmannen är obekant med offret och brottet skett utomhus, så är fyra platser överrepresenterade. Mellan nattklubbarna Otten och Palace. Drottninggatan vid nattklubben Harrys. Kungsgatan runt Skvallertorget. Gamla Rådstugugatan vid Gamla Torget. - Det handlar i grund och botten om kulturen runt krogarna, att det finns en större acceptans för våld där, säger Westerlund. Att krogvåldet inte minskat kan bero på flera faktorer, bland annat att en hög polisär närvaro leder till fler ingripanden och att människor i större utsträckning väljer att anmäla ett brott. - Det har en så kallad dubbelriktad effekt som på lång sikt kan leda till att det minskar, säger Westerlund. På de fyra mest utsatta områdena kan man däremot se förändringar. Utanför nattklubben Harrys har antalet anmälningar till exempel minskat och den största skillnaden är anmälningarna inomhus. Från 23 för två år sedan till bara 8 anmälningar 2007. - Det beror nog dels på att de mest stökiga personerna inte kommer in utan fångas upp av polis utanför, säger Westerlund. Män slår män
Anmärkningsvärt i granskningen är också att det är 80 procent män som står för det så kallade krogvåldet. - Det är män som slår och nästan uteslutande män som blir slagna. Det är en fråga om mäns våld mot andra män och den bilden ser inte ut att förändras, säger Anders Westerlund, och tror att det krävs bredare insatser om det krogrelaterade våldet ska minska. - Då behöver fler instanser än polisen komma in och arbeta aktivt mot det här, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om