Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här är personal hbtq-certifierad

Två av Norrköpings kommuns boenden för personer med funktionsnedsättningar blev på tisdagen hbtq-certifierade av RFSL.

HBTQ. Det är personalen på Ljuragatan 12 och Skepparegatan 26 utbildade i.

HBTQ. Det är personalen på Ljuragatan 12 och Skepparegatan 26 utbildade i.

Foto: Kajsa Zackrisson

NORRKÖPING2017-11-09 15:00

Inför certifieringen har de anställda på enheterna Ljuragatan 12 och Skepparegatan 26 genomgått en hbtq-utbildning det senaste halvåret. Det innebär att både verksamheten och personalen arbetar systematiskt med likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter.

– Vi har alla fördomar, som vi egentligen inte vill ha, säger enhetschef Magnus Bergman.

Han ger några exempel: Man erbjuder mannen att gå direkt till herravdelningen när han ska handla kläder. Toaletterna har olika skyltar, en med en människa i kjol och en med en människa i byxor. Numera har boendena bytt till WC-skyltar.

Syftet med utbildningen är att öka medvetenheten om hbtq-frågor och arbeta för en fördomsfri och respektfull miljö inom vård- och omsorgskontoret i Norrköpings kommun.

– Att dessa två enheter i Norrköpings kommun nu blir hbtq-certifierade är otroligt härligt och en väg till att skapa medvetenhet i kommunen där alla får vara den de vill vara, säger Magnus Bergman.

Under hbtq-utbildningen har enheterna skapat en styrgrupp, en personalgrupp och en brukargrupp med olika ansvarsområden.

Tanken är att personalen på enheterna efter certifieringen ska sprida kunskapen vidare i organisationen.

– Vi har fått väldigt många förfrågningar, säger enhetschef Magnus Bergman och berättar att de 21 personerna i personalen skulle kunna jobba heltid med det här.

Medarbetare i liknande verksamheter i kommunens kan vända sig till personalgruppen för att få hjälp i sitt arbete samt i hur de kan stötta och vägleda brukaren att känna sig bekväm i sin identitet. De som bor på boenden där personalen inte är utbildad inom hbtq kan vända sig till brukargruppen för att få stöd.

Hbtq

Hbtq är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer med queera uttryck och identiteter. RFSL; Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.

Källa: Norrköpings kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om