Inför certifieringen har de anställda på enheterna Ljuragatan 12 och Skepparegatan 26 genomgått en hbtq-utbildning det senaste halvåret. Det innebär att både verksamheten och personalen arbetar systematiskt med likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter.
– Vi har alla fördomar, som vi egentligen inte vill ha, säger enhetschef Magnus Bergman.
Han ger några exempel: Man erbjuder mannen att gå direkt till herravdelningen när han ska handla kläder. Toaletterna har olika skyltar, en med en människa i kjol och en med en människa i byxor. Numera har boendena bytt till WC-skyltar.
Syftet med utbildningen är att öka medvetenheten om hbtq-frågor och arbeta för en fördomsfri och respektfull miljö inom vård- och omsorgskontoret i Norrköpings kommun.
– Att dessa två enheter i Norrköpings kommun nu blir hbtq-certifierade är otroligt härligt och en väg till att skapa medvetenhet i kommunen där alla får vara den de vill vara, säger Magnus Bergman.
Under hbtq-utbildningen har enheterna skapat en styrgrupp, en personalgrupp och en brukargrupp med olika ansvarsområden.
Tanken är att personalen på enheterna efter certifieringen ska sprida kunskapen vidare i organisationen.
– Vi har fått väldigt många förfrågningar, säger enhetschef Magnus Bergman och berättar att de 21 personerna i personalen skulle kunna jobba heltid med det här.
Medarbetare i liknande verksamheter i kommunens kan vända sig till personalgruppen för att få hjälp i sitt arbete samt i hur de kan stötta och vägleda brukaren att känna sig bekväm i sin identitet. De som bor på boenden där personalen inte är utbildad inom hbtq kan vända sig till brukargruppen för att få stöd.