Anläggningen ute på Händelö har byggts om i flera etapper sen den öppnade 2003. Från att ha börjat med tre tjänstemän har de nu vuxit till cirka 55 tjänstemän och totalt ett 70-tal anställda.
– Vi behöver mer utrymme för kontor och andra samarbetsytor, säger Katarina Lundell, marknads- och kommunikationschef på Returpack.
Samtidigt passar de på att göra om utemiljön så att det ska bli säkrare och bättre runt alla de lastbilstransporter som levererar pantförpackningar varje dag.
Under ombyggnationen, som ska pågå fram till december, är inlämningen för privatpersoner stängd. De hänvisas i stället till Pantamera Expressstationerna på returpunkterna i Norrköping eller Åby. Men den återvinningen är en försvinnande liten del mot vad som passerar genom fabriken dagligen. Här sorteras 14 ton plastflaskor per timma. Det som kommer in ena dagen går vidare nästa. De pressade plastflaskorna går till grannfabriken Veolia PET som tvättar och maler ner plasten till livsmedelsgodkänd plast att tillverka nya flaskor av. Återvinningen av aluminiumburkar är Kjell Petersson, fabrikschef, extra stolt över.
– Det här är Europas bästa återvunna aluminium, troligen världens! säger han när vi passerar stora balar av återvunna burkar.
Fabriken levererar 21 000 ton återvunnen aluminium varje år till fabriker i Frankrike och Tyskland.
– På det här sättet sparar vi 95 procent energi, jämfört med om vi brutit ny malm. Aluminium kan man också återvinna oändligt många gånger, säger Katarina Lundell.
Sverige, tillsammans med de andra nordiska länderna, ligger i framkant när det gäller pantsystem och återvinning och intresset från andra länder är stort.
– Vi har fått testa oss fram med mycket. Det har gjort att vi får stå exempel för andra länder, folk från England och Tyskland har varit här flera gånger för att se hur vi gör, säger Kjell.
För att dokumentera vägen hit har Returpack bestämt sig för att skriva en bok om företagets historia.
– Eftersom vi får så mycket frågor från utlandet är det rätt viktigt att vi får ner storyn om pantsystemet. Vi har intervjuat gamla vd:ar och ägare bland annat, säger Katarina Lundell.
– Boken blir mest till vår egen personal och för att ge bort som en gåva, men vi kommer också göra en smalare version på engelska, med fakta för de i utlandet som är intresserade.