Här är Norrköping ljuset bland länets kommuner
Komplicerat, otydligt och svårt att förstå. Så beskriver länsstyrelsen informationen och handläggningen av avgifter inom handikapp- och äldreomsorgen under förra året. Men Norrköping är en av de bättre i Östergötland. Finspång där emot har har en bristfällig information och dessutom utgår man från att handikappade och äldre får bostadsbidrag när man räknar ut avgifter för omsorgen.
- Det är fel. Ungefär hälften av kommunerna i Östergötland gör så. Finspång är en av dem, vad gäller Norrköping så framgår det inte av informationen till den enskilda om de tar hänsyn till bostadsbidrag eller inte, säger Britta Mellfors, socialkonsulent och handläggare av rapporten.
Komplicerat
2001 beslutade riksdagen om en lagändring som reglerar kommunernas avgifter inom handikapp- och äldreomsorgen.Det gäller bland annat avgifter för hemtjänst, dagverksamhet och kommunal hälso- och sjukvård och boendekostnader när det inte är hyreslägenheter. Men de nya bestämmelserna är krångliga och svåra att förstå, både för kommuner och de enskilda individerna. Länsstyrelsen har granskat informationen och handläggningen hos kommunerna i Östergötland under förra året.
- Det här är ett område som är mycket svårt att förstå och därför ställs det högre krav på kommunerna vad gäller information och handledning. Det måste vara tydligt och där har det fungerat bra i Norrköping, säger Britta Mellfors.
De informationsbroschyrer som Norrköpings kommun tagit fram är klara och tydliga med omfattande tillämpningsanvisningar menar länsstyrelsen. Men vad gäller information om de olika beloppen som hanteras vid ett beslut är det mer oklart.
- Det handlar till exempel om minimibelopp, förbehållsbelopp och schablonbelopp och det är svårt för den enskilde att veta vad dessa belopp står för, säger Britta Mellfors och förklarar att det är oerhört viktigt med tydlighet eftersom det handlar om enskilda personers ekonomi som sällan är särskilt väl tilltagen.
- Avdrag eller tillägg på 500 kronor är i dessa samanhang mycket pengar, fortsätter hon.
Felaktigt
I de flesta kommuner garanteras den enskilde ha kvar det som kallas förbehållsbeloppet. Det är rent felaktigt. Med förbehållsbeloppet avses en konstruktion där man räknar ut hur stor avgift som kan tas ut. Men de som har en liten inkomst kommer inte alltid upp till den summan. Därför kan kommunerna inte heller garantera att detta belopp finns kvar.
- Även om man inte betalar någon avgift är det kanske så att det inte finns något sådant belopp kvar. Det här felet är vi mycket kritiska till. Kommunerna har skyldigheter att tolka och informera hur man tillämpar lagstiftningen, förklarar Britta Mellfors.
Den nya lagen har dessutom gett kommunerna en möjlighet att dra ner på något som benämns minimibeloppet. Det är den summan som ska finnas kvar innan avgifter för omsorgen tas ut. Men det är inte alla som kommer upp i minimibeloppet om de har en låg pension. Då kan naturligtvis ingen avgift tas ut. I år är minimibeloppet på
4 238 men eftersom kommunerna enligt lagen tillåts dra ner på summan varierar det i de olika kommunerna. De får dra ner på minimibeloppet om de anser att vissa av de personliga kostnaderna bekostas av kommunen. Så gott som alla kommuner i Östergötland har dragit ner på detta belopp. I Norrköping har man tagit bort 394 kronor men i Finspång och Valdemarsvik har man valt att dra ner med över
1 000 kronor. Något som länsstyrelsen ställer sig tveksam till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!