Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här är namnen som kan pryda spårvagnarna – "Doldisar"

Basketprofilen Kelly Grant, uppfinnaren av Wettex-trasan och ett av Sveriges första kvinnliga kommunalråd. Det är några av de personer som föreslås få sitt namn på varsin spårvagn i Norrköping.

Gustav Flodén, chef på spårenheten och Marie Engström, driftingenjör på samma enhet, har tillsammans med tidigare stadsantikvarien Hanna Domfors valt ut namnförslagen som presenterades för tekniska nämnden.

Gustav Flodén, chef på spårenheten och Marie Engström, driftingenjör på samma enhet, har tillsammans med tidigare stadsantikvarien Hanna Domfors valt ut namnförslagen som presenterades för tekniska nämnden.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2022-10-10 08:00

Det är sex nya spårvagnar och två gamla som ska få nya namn. Det innebär att historiskt viktiga personer för Norrköping får en namnplakett med information i spårvagnen och sitt namn stripat på utsidan av den. Till skillnad mot Göteborg, där spårvagnarna kan ha namn efter nu levande personer, har Norrköpings spårvagnar endast namn av avlidna.

– Det här är en politisk riktlinje, det är så man har bestämt. Det ska var en person som gjort något för Norrköping och som inte är så hyllad på andra sätt, säger Gustav Flodén, chef på spårenheten och en av dem som jobbat med namnförslagen.

– Flera har fått statyer eller parker uppkallade efter sig, och då tar vi inte upp dem, säger Marie Engström, driftingenjör på samma enhet och även hon delaktig i urvalsprocessen.

De tycker att det har varit ett väldigt roligt uppdrag.

– Det är väldigt intressant att hitta historiska personer som har gjort mycket för Norrköping. De är doldisar på ett sätt men har samtidigt gjort avtryck i staden, säger Gustav. 

Hur går processen vidare nu?

– Nu gör vi efterforskningar bland efterlevande så att vi får ett godkännande och kan publicera namnen. 

När allt är klar kommer det att hållas en eller ett par namngivningsceremonier.

På senaste mötet med tekniska nämnden sa politikerna okej till följande namnförslag:

Lena Lundblad 

Ett av Sveriges första kvinnliga kommunalråd. Lena Lundblad flyttade till Norrköping som nyexaminerad förskollärare 1948. Började engagera sig i lokala politiken i Norrköping 1958 och tog plats i kommunfullmäktige. Tio år senare blev hon ett av Sveriges två första kvinnliga kommunalråd 1968. 

Kelly Grant

Grant kom till Sverige 1980 som 23-åring och växte upp till en stor profil i svensk basket. Han inledde karriären som spelare i Hageby och fortsatte karriären som tränare, och var framför allt framgångsrik i Norrköping. Som tränare ledde han Norrköping Dolphins till SM-guld 1998 och 2010. Han har även bland annat tränat Uppsala och varit förbundskapten för damlandslaget.

Kurt Von Schmalensee 

Stadsarkitekt i Norrköping. Redan vid sin anställning i Norrköping hade han fullmakt att rita själv. Så tillkom 1938 krematoriet i Norrköping, som anses som en av de skönaste byggnaderna i sitt slag i landet. 1940 stod den nuvarande brandstationen färdig efter hans ritningar och 1947 invigdes konstmuseet som många anser vara von Schmalensees främsta skapelse.

Curt Lindquist 

Curt var civilingenjör och började tidigt experimentera i faderns mekaniska verkstad. Redan i mitten av 1930-talet experimenterade han med korvskinn gjorda av cellulosa. På den KF-ägda fabriken i Norrköping startades tillverkning av det nya korvskinnet som blev en stor framgång. Curt avancerade 1942 till vd på Celloplast i Norrköping. Hans intresse för uppfinningar fortsatte, och efter att han malt ner en cellulosabaserad formsvamp, som han tagit patent på, i familjens köttkvarn föddes wettextrasan. Dessa tillverkas i Norrköping än idag. Namnet hittade hans fru på och är en förkortning av wet textile.

Ellen Rydelius 

Journalist och författarinna, uppvuxen i Norrköping i en familj som ägde en stor diversehandel på Drottninggatan i kvarteret Linden. Hon är även en av de första flickorna som tog studenten i Norrköping. Hon skrev Sveriges första moderna guidebok 1927, Rom på 8 dagar, som blev en succé. Skrev sen flera guideböcker om europeiska städer.

Aurora Ljungstedt 

Skräck- och romanförfattaren som skrev under pseudonymen Claude Gérard, bodde under åren 1835 till 1846 på släktgodset Krusenhof. Hon skrev vad som kallas för Sveriges första deckare, och kallades för Sveriges svar på Edgar Allan Poe. 

Ester Ringnér-Lundgren

Författare till Lotta-böckerna, under pseudonymen Merri Vik, 47 titlar utgivna mellan 1958 – 1991. Sammanlagt skrev hon 140 titlar och sålde 3,5 miljoner ungdomsböcker, utgivna på förlaget B. Wahlström.

Hanna Lindmark 

En av Sveriges första entreprenörer. Blev mångmiljonärska och ägde på 1930- talet slottet Mauritzberg. Startade Margaretaskolan i Norrköping 1905, som var både hushållsskola för unga kvinnor, festvåning, hotell, servering, matbutik med färdiga rätter och bageri. Introducerade norrländska läckerheter för Norrköpingsborna med hjortronsylt och tunnbröd och var först i stan med färdiglagad hämtmat.

Spårvagnarna i Norrköping

Totalt finns 28 spårvagnar i Norrköping. Den senaste modellen är från 2006.

Spårvägen i Norrköping invigdes den 10 mars 1904 utan särskilda ceremonier.

Det första namnet på en spårvagn presenterades i samband med att spårvägen till Trumpetaregatan invigdes hösten 2010. 

Alla spårvagnar har också ett namn på en stad med någon koppling till spårvagnar stripad på sig.

Norrköpings kommun äger spårvagnarna och spåranläggningen samt ansvarar för underhåll av vagnar, spår, kontaktledningar och hållplatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!