Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här är fuktanläggningen stängd

- Vi har stängt vår fuktanläggning över frukt- och grönsaksavdelningen i avvaktan på den kommande utredningarna.
Det säger Andreas Ericson, butikschef på Willys Ingelsta, Norrköping, efter larmet om att nu två personer avlidit i legionella och legionärssjukan, som de kan ha fått av en fuktdusch på en stormarknad i Umeå, där man konstaterat att legionellabakterier fanns i grönsaksduschen.

"Vi har stängt av vår fuktanläggning över frukt- och grönsaksavdelningen, i avvaktan på utredningarna om den är farlig eller inte", säger Andreas Ericson, butikschef för Willys Ingelsta, som här ses framför den svarta lådan i bakgrunden som sprider ut ångan.
FOTO: OLA AXMAN

"Vi har stängt av vår fuktanläggning över frukt- och grönsaksavdelningen, i avvaktan på utredningarna om den är farlig eller inte", säger Andreas Ericson, butikschef för Willys Ingelsta, som här ses framför den svarta lådan i bakgrunden som sprider ut ångan. FOTO: OLA AXMAN

Foto:

NORRKÖPING2004-08-31 06:00
- Själv tror jag inte att den sortens fuktanläggning som vi har är det minsta farlig för människor, men vi har ändå beslutat stänga av fuktanläggningen i avvaktan på både en intern utredning inom vår egen koncern och en extern utredning som Livsmedelsverket troligen gör.

<B>+ Varför tror du inte er anläggning är farlig och kan smitta kunderna?</B>

Känsligare
- Därför att vår anläggning fungerar så att vatten kokas upp i en anläggning utanför frukt- och grönsaksavdelningen och sedan sprids helt enkelt ångan från vattenkokningen ut över frukten och grönsakerna.
- Det kan jämföras med andra sorters fuktanläggningar, där man använder stillastående vatten i processen. Nu vet jag inte om så var fallet i Umeå, men en sån anläggning kan jag tänka mig är lite känsligare än vår, där bara ångan från kokande vatten sprids ut.

<B>+ Varför har ni en sån här fuktanläggning?</B>
- Det är av flera orsaker. Dels blir det en högre luftfuktighet som gör att frukten och grönsakerna håller sig fräscha längre och förhindras att torka ut.

<B>+ Så det har inget att göra med att hålla avdelningen kallare?</B>
- Nej, inte alls, eftersom ångan som kommer ut över frukten håller cirka 70 graders värme. Men den kyls snabbt ner tack vare den kylanläggning vi också har installerat på frukt och grönt.

<B>+ Men nu har du stängt av fuktanläggningen tills vidare?</B>
- Ja, det beslutet har tagits på koncernnivå inom Willys och nu avvaktar vi de resultat som både den interna och de externa utredningarna kommer fram till. Men vi har haft vår anläggning i gång ganska länge utan några problem, så personligen är jag tveksam till om den här sortens anläggning skulle vara farlig, säger Andreas Ericson.
Även Willys i Hageby har stängt av sin anläggning i avvaktan på utredningarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!