Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här är din guide i shoppingdjungeln

Julruschen är i full gång. Alla är ute efter den perfekta klappen och fort ska det gå. Men vad gör man när julklappen blev en flopp? Vad har du som konsument för rättigheter och skyldigheter? Folkbladet har pratat med Norrköpings konsumentvägledare, Pekka Lehtinen, för svaren.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT / SvD / SCANPIX

Norrköping2010-12-21 03:00

- Mitt absolut bästa tips är att julhandla i god tid. Ett lite sent tips, men då slipper du stressen och kan tänka över varje köp, säger Pekka Lehtinen.

Han säger att det säkraste kortet är att ge bort pengar i julklapp. Då kan det inte bli fel och alla vinner på det, du slipper julstressen i affärerna och mottagaren slipper mellandagsstressen när det är reklamationsdags.

- Jag är tveksam till att man ska ge sig ut i affärerna nu. Köpen blir oftast dåliga och pengar är perfekt att ge bort till stora som små, menar Pekka Lehtinen.

Vägledning
Men om tomtens presenter floppar och affärerna är tveksamma till byte och reklamation, finns det hjälp att få. De flesta kommunerna har konsumentvägledare som är rådgivare åt både konsumenter och säljare. Till dem kan du vända dig om det uppstår en tvist eller frågor kring din rätt som konsument och säljare. Vägledarna ger båda parter de verktyg de behöver för att lösa tvisten. De avgör inga tvister men kan i mån om tid gå in och medla mellan konsumenter och affärer.

- Vi får in omkring 3000 fall varje år bara i Norrköping. Och ofta löser parterna konflikten själva med lite hjälp från oss, säger Pekka Lehtinen.

Kan inte konsumentvägledarna hjälpa till kan man vända sig till allmänna reklamationsnämnden och om det inte hjälper är det domstolen som kan pröva fallet. Ofta kostar dock rättegången och advokat mer än varans värde.

Avslutningsvis tror Pekka Lehtinen att lite extra artighet är det bästa knepet för att lösa en reklamationstvist. Och visst kan vi bjuda på det, såhär i juletid.

Du måste alltid bevisa att du köpt varan i affären. Har du inte kvittot, pröva med kontoutdrag.

Du får pengarna tillbaka om du ångrar köpet inom en viss tid. Men du har ingen laglig rätt till detta utan måste följa butikens bestämmelser.

Du kan byta din vara mot en annan vara inom en viss tid. Men du har ingen laglig rätt till detta heller utan måste följa butikens bestämmelser.

Säljaren ansvarar för att din vara fungerar och håller inom en viss tid. Detta är frivilligt för säljarna men om det blir något fel på varan under garantitiden kan du kräva:

reparation

byte till annan vara

prisavdrag

pengarna tillbaka

Du har rätt att få bruksanvisningen på svenska eller med allmänt kända och begripliga symboler. (Undantag om varan riktar sig till begränsad kundkrets med speciella kunskaper.) Säkerhetsinformation har du alltid rätt att få på svenska. Uppfylls inte dessa krav kan det räknas som fel på varan.

Finns inget datum för presentkortets giltighetstid gäller de i tio år. Men presentkort kan bli värdelösa vid konkurs eller ägarbyte.

Handlar du på postorder, på internet eller av en telefonförsäljare/hemförsäljare har du ångerrätt i 14 dagar. På internet gäller detta endast om företaget marknadsför sig på svenska och riktar sig till svenska konsumenter. Finns företaget däremot inom EU har du 7 dagars ångerrätt men finns företaget utanför EU gäller lagstiftningen i säljarens land. Tänk på att ångerrätten kan hävas om du bryter plomberingen och att den inte gäller på transporttjänster, hyra av boende, livsmedel, tidningar, lotter och evenemangsbiljetter.

Handlar du via internet har du rätt att häva köp och få pengarna tillbaka om varan inte levereras i rätt tid till dig. Finns det ingen överrenskommen leverans tid har säljaren 30 dagar på sig att leverera. Företaget är då skyldiga att betala tillbaka snarast och senast inom 30 dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om