Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här är det trångt om saligheten

NORRKÖPING
På Fiahemmet får 105 katter en tillfällig bostad. Det handlar om katter som sprungit bort eller blivit övergivna av människor. Idag är behovet så stort att Fiahemmet fått överbeläggas. Förra året fick 400 katter nya hem genom Fiahemmet.

Kattungarna bor tillsammans med sin mamma på Fiahemmet. Här finns flera kattmammor med ungar som har blivit övergivna eller sprungit bort.
FOTO: CAMILLA JOHANSSON

Kattungarna bor tillsammans med sin mamma på Fiahemmet. Här finns flera kattmammor med ungar som har blivit övergivna eller sprungit bort. FOTO: CAMILLA JOHANSSON

Foto:

Norrköping2001-07-14 00:00
När vi kommer in i det hemtrevliga huset möts vi av många nyfikna ögon. Katterna hälsar på oss och tycks bli glada över vårt besök. De bor i små men mysigt inredda rum som två eller tre katter delar med varandra.
En ny katt har kommit, som fått ett provisoriskt rum. Hon har varit med om en skräckupplevelse. Hon satt under järnvägsbron på Finspångvägen, och kunde inte komma därifrån. Men mot alla odds blev katten räddad. Hennes räddare heter Christina Lindbäck. På grund av alla elledningar var det ett så riskfyllt företag, att polisen avböjde att komma dit och hjälpa till.
Christina Lindbäck fick istället hjälp av en 15-årig pojke. Genom att fira ner en stor väska till katten lyckades de med räddningsaktionen. Katten hoppade in i väskan och blev uppdragen.
- Katten var livrädd. Vi har ingen aning om hur hon hamnade där, berättar Christina Lindbäck.
Eftersom katten är tatuerad i örat har de namnet på ägaren, som de ännu inte har lyckats nå.
Christina Lindbäck kommer nu att hjälpa till ideellt på Fiahemmet.

<b>Platsbrist</b>
Det ringer ständigt folk till Fiahemmet som har hittat övergivna katter och vill lämna in dem. Under vårt besök hinner tre personer ringa. Tyvär kan Fiahemmet inte ta emot alla katter på grund av platsbrist. Men det känns tungt att säga nej.
- Man undrar ju vad som händer med katten nu. Människor måste lära sig att ta mer ansvar för sina katter och hitta ett nytt hem själva om de exempelvis är allergiska och därför inte kan behålla katten, säger Inge Karlsson, som driver Fiahemmet.
De svåraste fallen prioriteras dock. Det gäller också gravida honkatter och honkatter med ungar. Vi får träffa en hel del söta kattungar som sitter i karantän för att inte smittas av sjukdomar.
Som besökare och kattälskare skräms man av att så många människor överger sina katter.
Då en katt lämnats till katthemmet, försöker personalen först hitta den riktiga ägaren. Det händer tyvärr inte så ofta. I annat fall säljer de atten. På Fiahemmet motsätter man sig att skänka bort katter på annons.
- Att ägarna är villiga att betala för sina katter visar att de kommer att ta hand om den, säger Inge Karlsson.
Fiahemmt anser också att en kattägare ska avmaska, vaccinera och kastrera sina katter, gärna också id-märka dem. Som kattägare bör man dessutom ha en försäkring på sin katt.
Fiahemmet möter inte bara problemet med övergivna katter. Det händer också att katter försvinner och oroliga ägare hör av sig.
- I Kneippen, Skarphagen och Klockaretorpet har katter försvunnit under mystiska omständigheter, berättar Inge Karlsson.
Han frågar sig vem som egentligen har ansvaret för djurskyddet i Sverige. Egentligen är det staten och kommunerna, men i själva verket blir det ideella föreningar som får ta ansvaret.
- Djurskyddet ska inte skötas av ideella föreningar. Det ska kommunen och polismyndigheten göra, säger Inge Karlsson. Han tillägger att Norrköpings kommun och Polismyndigheten i Östergötland ställer upp på ett bra sätt, något som inte är fallet på andra håll i landet.
Fiahemet har öppet alla dagar dygnet runt. På ungefär 105 katter är de sex som har någon form av anställning. Inge Karlsson startade både föreningen och katthemmet.
Föreningen Fiahemmet startade 1994. När Inge Karlsson sedan blev arbetslös 1995 fick han förverkliga idén om att starta ett katthem.
Han fick med sig andra i projektet. Fram till oktober förra året var inte personalbristen på Fiahemmet något problem. Sedan dess har en hel del neddragningar gjorts.
- Det är svårt att hinna umgås med alla katterna, eftersom det är för få i personalstyrkan. Det är ett tufft jobb. Även om det också finns människor som hjälper till ideellt så räcker det inte, säger Inge Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om