Faktoriparken ligger vid Holmentorget och förbinder med sina vindlande gångar Kvarngatan med S:t Persgatan.
Parken öppnade till påsk, och efter det har det varit lite kvarstående arbete med lekredskapen. Nu är den helt klar.
– Tankarna med den här parken och det här området har funnits väldigt länge. Först har Lundbergs byggt det nya bostadsområdet runt, så vi kunde inte börja bygga förrän husen var klara där, säger Karin Ingemansson, landskapsarkitekt vid Norrköpings kommun.
Byggnationen av parken vid kvarteret Kvarnbacken började våren 2019. Att den kommit till beror både på att det byggts mer bostäder här, men också för att det finns ett behov redan tidigare i den här delen av staden.
– Vi har sett att det finns ett stort behov i den delen av staden, att man inte riktigt har haft någon bra lekmiljö eller park nära, inte så nära som våra riktlinjer säger. Den kommer att fylla ett tomrum där för flera tusen boende i den delen av Norrköping, stadsdelen Berget och där omkring.
Det är landskapsarkitekten Helena Hasselberg vid arkitektkontoret Tengbom som står för utformningen av parken, där sluttningen ersatts av en serie terrasseringar, med ett gångstråk i form av en snirklande serpentinväg.
– Det är en park som har många olika ytor på olika nivåer, säger Karin Ingemansson.
Det finns lek för yngre barn, med vippgungdjur längst upp, och en större del med studsmattor och en stor gungställning längre ned.
Problemet med en stor elnätstation som inte kunde flyttas löste man genom att göra en utsiktsterrass ovanpå den. Här kan man få fina utblickar över Industrilandskapet, och åka rutschkanan ned till nivån nedanför.
Längst ned, när man kommer in från Kvarngatan, finns det en fontän, och sittplatser. På ett litet trädäck finns det solsoffor.
– Det finns många olika delar av parken där man kan sitta, slå sig ner, och leka, och även ha picknick på gräsytan i mitten. Det är en ganska stor satsning, med påkostad lekutrustning. Vi är jätteglada för att den står klar nu, säger Karin Ingemansson.
Faktoriparken hade ett tag arbetsnamnet Hemvärnets park, då den ligger intill kvarteret Hemvärnet. Faktoriparken har fått sitt officiella namn från närheten till Lax- och Kvarnholmarna, där Kronan omkring år 1600 anlade faktoriverkstäder som senare kom att bli bland annat mässingsbruk.