Kön ringlar sig lång på Gamla torget utanför gamla New York bar. Ett hundratal personer som lever i hemlöshet eller annan utsatthet väntar på att få komma in. I vanliga fall är de undanskuffade och bortkörda, men här är de väntade.
Stadsmissionens Annelie Johansson hälsar alla välkomna från den lilla scenen då alla slagit sig ned vid borden. Ett hemtrevligt sorl sprider sig i lokalen. "Tjaa!" och "Heej!" hörs det till höger och vänster när vänner och bekanta återser varandra.
Anki Rosengren är en av dem.
– Vi är många som inte har nära och kära, så att vi kan samlas och njuta av julen tillsammans betyder oerhört mycket, säger hon.
Andreas Ritzman, en annan av gästerna, berättar att han nyligen kom ut från ett fängelsestraff. Nu har han just lyckats ordna boende genom att bli inneboende hos en vän och är glad att få återse gamla vänner.
– Det här betyder mycket. Det är många jag inte träffat på fem år. Och jag har inte ätit god julmat heller för den delen.
Och här har Östgötakök dukat upp en buffé av klassisk julmat: lax, Jansson, köttbullar, prinskorv, ägghalvor och skinka. Intill buffén spelar artisten Lotta Källström jullåtar vid den pyntade granen.
Julen kan bli en extra tuff tid för de som lever utanför samhället – ensamhet, ångest och skam är vanligt. Jullunchen blir ett avbrott i det tunga, ett andningshål där man får träffas, äta gott på en varm och trygg plats och känna gemenskap. För många blir detta deras julafton, berättar Sanna Detlefsen, direktor för Östergötlands Stadsmission.
– De här människorna är vana att bli undanskuffade och bortjagade från de platser där de uppehåller sig – här är en plats där de är välkomna och kan samlas. De är väldigt tacksamma för det och precis som alla andra i jul tycker det är superkul att träffas. Och alla ska få en julklapp.
Stadsmissionen hade räknat med runt sjuttio gäster – det blev ett hundratal. Hjälpbehovet ökar ser de, inte bara i Östergötland, utan i hela Sverige.
– Det är så många som lever så här, människor i olika livssituationer som kommer och behöver mat, kläder och hygienartiklar, säger Sanna Detlefsen.
Hon skulle önska att en sådan här plats kunde finnas öppen året runt – en varm, trygg plats där människor i nöd kan få hjälp och stöd.
– Vi ser att vi kan vara en mellanhand mellan dessa människor och myndigheter, hjälpa till att slussa vidare till socialtjänsten till exempel. Ofta när man pratar om "trygghet i staden" vill man ha bort de här människorna – men de har också rätt till trygghet.