Bild från förr
Kärt barn har många namn.
I så fall är Gamlebro mitt i Norrköping ett "kärt barn"!
För den här gamla bron, som kan se på vykortet från Söderköpingsbon Kjell Jonassons samling, har blivit omdöpt gång på gång under årens lopp.
Enligt uppgifter vi hittat i Norrköpingsrummet på Norrköpings stadsbibliotek, har bron bland annat hetat Norrköpings bro, Stadzbron, Store bro, Jernbron och idag kallas den ju för Gamlebro.
Men redan på 700-talet efter Kristus, kan det ha funnits en bro på den här passagen över Strömmen, en passage där Strömmen är som smalast genom Norrköping.
Förr lär ju Gamlebro och Västgötebacken ha ingått i dåtidens "E 4", det vill säga den största genomfartsvägen genom Norrköping. Lite svårt att tänka sig idag, men då ansågs den som en "rikspulsåder".
På en järntavla vid bron kan man läsa att farvägen gått här sedan urminnes tider. Dokumenterat är i alla fall att en bro fanns här under konung Magnus Erikssons regeringstid 1330
En ny bro ska ha byggts här 1729, men den blev bortstörtad av våldsamt vattenflöde 1788. Någon gång blev bron också förstörd av eldsvåda, eftersom den förr var byggd helt i trä.
Sedan byggdes en ny bro upp 1789 och ännu en ny upplaga av bron såg dagens ljus 1832. Då troligen med namnet Järnbron, eftersom den byggdes i järn och lär ha varit en av Sveriges första järnbroar.
Den nuvarande bron blev färdig 1938 och då gav stadens fullmäktige bron sitt nuvarande namn Gamlebro.
Vykortet är enligt poststämpeln avsänt den 1 oktober 1946 från Håkan i Norrköping till hans mor och far.