Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här är barnläkaren som tar steget från BB till skolan

NORRKÖPING
Många skolbarn har redan träffat Norrköpings nya skolöverläkare - som nyfödda. Olle Wärngård har tidigare arbetat med nyföddhetsvård på barnkliniken.
- Nu får jag följa upp hur det har gått med de små, säger han och ler.

Olle Wärngård är Norrköpings nye skolöverläkare. En del föräldrar i Norrköping känner nog igen honom - han har tidigare arbetat på barnkliniken, bland annat på BB.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Olle Wärngård är Norrköpings nye skolöverläkare. En del föräldrar i Norrköping känner nog igen honom - han har tidigare arbetat på barnkliniken, bland annat på BB. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2001-10-24 00:00
- Jag ville komma ut i samhället och arbeta förebyggande med hälsovård. Jag tycker att livsstilsfrågor är väldigt viktiga, som till exempel att upplysa om riskerna med rökning, droger och fetma och informera om vikten av bra kost och motion.
Olle Wärngård lever som han lär, själv gillar han att röra på sig och vara ute i naturen. Andra intressen är att lyssna på klassisk musik och läsa böcker.

<b>Ett känt ansikte</b>
Han kommer närmast från Vrinnevisjukhuset, där han har arbetat med nyföddhetsvård på barnkliniken i närmare tretton år. Så hans ansikte är säkert redan bekant för många föräldrar. Han har också arbetat med barn med neurologiska sjukdomar men även med DAMP/ADHD.
Folkbladet har tidigare skrivit om hans företrädare Jan Tenstams erfarenheter från sina år inom skolhälsovården. Han betonade behovet av mer elevvårdspersonal och får medhåll av sin efterträdare.
- Skolhälsovården har kunniga personer som gör ett bra jobb, men vi skulle behöver mer resurser, säger Olle Wärngård.
I dag finns en psykolog knuten till verksamheten och Olle Wärngård menar att det behövs fler för att klara av att möta det ökade antalet elever med psykosociala problem.
- Jag tror att vi skulle kunna göra mycket mer än vi gör idag.

<b>De flesta mår bra</b>
Men han betonar samtidigt att de flesta barn i skolan mår bra.
Som skolöverläkare är Olle Wärngård verksamhetschef för skolhälsovården. Till sin hjälp har han en första sjuksköterska och en assistent. De sitter i lokaler på Trädgårsgatan 8, när de inte är ute i skolorna. En av den centrala enhetens huvuduppgifter är att samordna skolhälsovården i kommunen.
- Det gäller att bli bra på att ta till vara på goda idéer som finns på olika skolorna, så att de kan föras vidare till andra skolor.
Skolsköterskorna beskriver han som basen i skolhälsovårdens verksamhet. De utför bland annat hälsokontroller. Under senare år har dessa ifrågasatts, men Olle Wärngård anser vara viktig del i skolhälsovården.
- Alla individsamtal är viktiga, då etableras en personlig kontakt. Det är ett av våra sätt att fånga upp elever som behöver hjälp, säger han. Jag tror det är bra att vi står lite vid sidan av skolan.
I skolöverläkarens arbete ingår både praktik och administration.
Att träffa barn och ungdomar är den del som Olle Wärngård tycker är roligast. Det gör han två dagar i veckan, en och en halv dag har han mottagning på tio av Norrköpings skolor och en eftermiddag arbetar han på ungdomsmottagningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om