Hans rapport fick Sverige att ta miljöhotet på allvar
Hans rapport om klimatförändringar har gjort att miljöhotet blivit ett av de hetaste ämnena i medierna på sistone. Men det är inte bara media som hör av sig. Även människor som blivit deprimerade av att höra om jordens undergång vänder sig till honom. - Visst är det bra att det kommer fram men jag hade nog hoppats på lite mindre uppmärksamhet av det slaget, säger meteorologen och Vångabon Hans Alexandersson.
- Det är det här debatten handlar om, säger meteorolog Hans Alexandersson. Diagrammet visar på temperaturavvikelserna. De röda staplarna (de senaste åren) ligger över medelvärdet.
Foto:
- Det varmare vädret har dominerat på sistone, säger meteorologen vid SMHI Hans Alexandersson som för tre veckor sedan släppte rapporten som visar att det har blivit varmare i Sverige de senaste 15 åren, främst på vintrarna.
En grad varmare
Temperaturen har ökat med i genomsnitt en grad under åren 1991-2005 jämfört med hur det var 1961-1990. Dessa konkreta uppgifter har gjort att klimatförändringarna hamnat på så gott som alla svenskars läppar de senaste veckorna.
- Ja, de har väl i alla fall bidragit till den stora uppmärksamheten, säger Alexandersson och berättar att han på sistone blivit nedringd av journalister från hela landet som vill ha lokala siffror om temperatur och nederbörd på just deras ort.
Ökad nederbörd
I rapporten konstateras också att nederbörden ökat kraftigt, med sju procent, i hela landet.
- Det motsvarar 45 millimeter vilket nästan är en hel månadsnederbörd. Dessa siffror var mer oväntade än att det blivit varmare. Somrarna har blivit blötare. Men å andra sidan går det åt mer vatten när det blir varmare. Det värsta som kan hända är att det skulle bli varmare och torrare, särskilt i områden där det redan nu är viss vattenbrist.
Själv har Hans Alexandersson inte varit med i den heta och lite infekterade debatten om vad klimatförändringarna beror på.
Handlar det om förstärkt växthuseffekt eller finns det naturliga förklaringar?
- Det är en väldigt svår fråga men när det gäller de senaste decenniernas temperaturuppgång tror jag den förstärkta växthuseffekten spelar störst roll. Jag håller mig mest till hur klimatet gestaltat sig fram till nu, säger han.
Alexandersson är lite kluven till den stora uppmärksamhet som rapporten har fått.
- Visst är det bra att man blir medveten om det här. Men det är inte heller riktigt bra att medierna överdriver så att människor blir deprimerade.
Mejl från deprimerade
För många har blivit deprimerade av att höra om att livet på jorden snart är slut.
- Jag har fått flera mejl från ledsna och deprimerade svenskar, berättar Hans Alexandersson.
Han har tyvärr ingen riktigt bra tröst att ge förutom att det troligen inte kommer att gå så fort som medierna, framföralt kvällspressen, har påstått den senaste tiden samt att det inte betyder slutet för jorden.
- Men vi lever i en föränderlig värld och när de fossila bränslena, som höjer växthusgaserna, är slut har jorden med mycket stor sannolikhet blivit klart varmare än idag.
Vad är det största hotet för oss i Sverige?
- Vi har det förhållandevis tryggt här. Det värsta för oss är nog de psykosociala konsekvenserna, säger Alexandersson som inte utesluter att vi i framtiden kommer att få ta emot klimatflytingar.
Han ger oss några obehagliga siffror, som tagits fram av forskare:
- Skulle isen på Grönland smälta skulle världshaven höjas med sex meter. Och skulle Antarktis smälta skulle havet stiga med ytterligare 60 meter.
Detta skräckscenario skulle, enligt enligt Alexandersson, kunna ske på några hundra års sikt när det gäller Grönlandisen. Men det är oerhört osäkert.
Går det att göra något för att förhindra det här?
- Det är också en svår fråga, säger Alexandersson.
Han tycker dock att alla bör försöka minska och på sikt försöka sätta stopp för koldioxidutsläppen. Själv åker han till exempel buss till jobbet varje dag.
Om värmerekordet som väntar oss i helgen är en följd av växthuseffekten kan inte Alexandersson svara på.
- Det bidrar säkert. Men det kan också bero på låg- och högtrycksbanor, vilket är en slump.
Ska vi vara oroliga?
- Ja. Det är oroande att det blir varmare på jorden, även om vi i Norrköping och Sverige har ett bra utgångsläge. Men det är ju också egoistiskt att tänka så.
Även Alexandersson tycker att det är jobbigt, att tänka på hur det kommer att bli i framtiden.
- Det är tufft, periodvis.
Hans Alexandersson har jobbat med klimatförändringar under många år. 1987 doktorerade han i ämnet vid Uppsala universitet och sedan dess jobbar han på SMHI i Norrköping. Först var han på forskningsenheten. I dag jobbar han på information- och statistikenheten.
2. Upptäck närmiljön och semestra i Sverige istället för att ta flyget utomlands.
3. Skaffa solpanel och slopa oljeförbränning.