Så vandrar man runt Strömmen under brobygget

Det är en oas helt nära staden, gångvägarna runt Strömmen via Färgargården och Riksbron vidare mot Drags. Under bygget av Femöresbron får man dock ta en omväg. Vi utforskade gångstråket just nu.

Folkbladet kollade in läget på vägarna runt Strömmen där nu vissa delar är avstängda och omledda till Kneippgatan.

Foto: Patrik Selsfors

Norrköping2024-09-14 12:00

Det var den 5:e augusti som det drog igång, bygget av nya Femöresbron. Detta för att vänta ut semestrarna. Det var också datumet som delar av gångvägen stängdes av på bägge sidor av Motala ström. I stället får man nu ta en liten omväg om man planerat att gå denna populära runda intill vattnet.

undefined
Denna skylt möts man av på båda sidorna av Strömmen.

Vi beslutade sig för att undersöka hur en vandring längs med Strömmen ter sig i nutid. Vi börjar vid Dragsbron på den södra sidan Strömmen och släntrar i riktning Färgaregården. Det är en vacker septemberdag och grönt och lummigt intill vattnet.

Ganska många flanörer och joggare är aktiva så här strax före lunch och det är inte konstigt att många väljer den här lilla naturupplevelsen mitt i staden.

undefined
Nelly Brännström med Flora vid Motala ström där de ofta går.

Vid Färgargården sitter Nelly Brännholm tillsammans med sin golden retriever Flora och äter ett mellanmål. Vi frågar om hon brukar promenera runt Strömmen?

– Ja, det händer flera gånger i veckan faktiskt, jag brukar gå med Flora här, berättar Nelly.

Vad tycker du om att de stängt av gångvägen här borta så man får gå via Kneippgatan?

– Jag tycker väl att det är tråkigt men man anpassar sig ju, säger hon och tillägger att det varit segt att det tagit sådan tid med Femöresbron.

– Men jag ser fram emot att den ska komma tillbaka.

Vad är det som är så härligt med den här vägen runt Strömmen?

– Det är miljön! Jag tycker om variationen och stämningen och att det är fina hus och vatten och träd, det är bara trevligt. Jag är en naturmänniska så jag tycker om att vara där det är lite naturskönt, förklarar Nelly.

– Jag funderar på att ta jaktexamen också. Jag är ju från Norrbotten så jag har jägare i familjen. Men jag gillar att bara vara i skogen och typ plocka bär och svamp. Jag är ganska enkel på det sättet.

undefined
Det är den 12 september men fortfarande väldigt lummigt.

Vi säger hej då till Nelly och går vidare. Efter en stund stöter vi på en orange skylt som anvisar oss upp till Kneippgatan där det ligger bostadshus och villor. Några joggare tar omvägen upp på asfalten innan det är dags att vika ner mot Strömmen och vidare över Riksbron.

undefined
Vattenspegeln på Strömmen är blank denna dag.
undefined
Vyn från Dragsbron.

Även på norra sidan av Strömmen är det avstängt, vid Örtagården. Men sedan kommer man ner till vattnet igen. Det är frodigt och tätt med träd på strandkanten. Sedan åter upp på asfalten och vidare med siktet inställt på Dragsbron. En fin tur ändå, trots avstängningarna.

Femöresbron beräknas ligga på plats den första mars nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!