Handläggare lurade till sig bidrag

En bidragshandläggare i 50-årsåldern misstänks för att ha lurat till sig pengar från kommunen. Enligt uppgifter till Folkbladet kan det röra sig om 400 000 kronor som försvunnit under flera år.

Norrköping2006-11-07 06:00
Den 20 oktober polisanmäldes bidragshandläggaren av Norrköpings kommun. Det var efter att en person som tog emot försörjningsstöd (socialbidrag) av kommunen lämnat uppgifter som tydde på att bidragshandläggaren kunde ha lurat till sig pengar av kommunen.
- Vi fick in uppgifter som visade på att det inte stod rätt till och när vi gjorde en kontroll stod det klart att det var ett brott, säger Yvonne Tilander, chef för försörjningsstödskontoret på kommunen.

I egen ficka
Några dagar senare blev handläggaren avstängd från sitt arbete och polisen kontaktades.
- Sedan vi upptäckte det här har historien växt, jag ser inte slutet på den ännu, säger Tilander.
Polisen arbetar nu med att ta in underlag och har svårt att säga i hur stor omfattning handläggaren lurat till sig pengar. Men enligt uppgifter till Folkbladet misstänks handläggaren i dagsläget ha lurat till sig 400 000 kronor.
- Vi väntar på underlag, det måste vi ha in för att kunna gå vidare i det här ärendet, säger Evan Gustavsson, gruppchef på eko- och bedrägeriroteln vid Norrköpingspolisen.
Polisen har ännu bara fått fram uppgifter som tyder på att minst 10 000 kronor har försvunnit genom handläggaren. Hur stort belopp det slutligen stannar på är i dagsläget oklart. Det handlar om pengar som handläggaren tagit från kommunen och inte från de som söker socialbidrag, betonar Gustavsson.
Hur handläggaren fått ut pengarna är både polisen och personal vid kommunen förtegen om.
- Handläggaren har undanhållit och inte redovisat belopp som ska återbetalas till kommunen, det har istället stoppats i egen ficka, säger Evan Gustavsson.
Det här misstänks ha pågått under flera år.

Ska vara omöjligt
Parallellt med polisutredningen pågår också en internutredning på försörjningsstödskontoret. Bidragshandläggaren har inte befunnit sig i någon chefsposition och det borde därför ha upptäckts.
- Ja, det här ska inte kunna hända. Vi måste se var det felat, om det gått att undvika och om vi bör ändra något i våra säkerhetsrutiner, säger Tilander och får medhåll av personaldirektören Per-Olov Strandberg:
- Vi måste se över våra rutiner, men just nu är vi inne i ett akut läge. Det här är en mycket tragisk historia och det är mycket traumatiskt för alla på den här arbetsplatsen..
Bidragshandläggaren är avstängd från sitt arbete tills polisutredningen är klar och är i dagsläget misstänkt för trolöshet mot huvudman. Polisen har ännu inte hört handläggaren.
- Vi måste få in mer material innan vi kommer så långt, vi är bara i inledningen av utredningen, säger Redar Baskin vid eko- och bedrägeriroteln.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om