Film
På Hvitfeldtska bodde vi
Cnema
Regi: Nils Petter Löfstedt
I rollerna: Hans Abrahamsson, Victoria Rixerm fl.
Betyg: 4
Händelserna i juni 2001 i Göteborg brukar ha samlingsbenämningen ”Göteborgskravallerna” eftersom de flesta kommer ihåg upploppen på avenyn med förstörelse och drabbningar. Men innan det urartade till den nivån skakades svenska samhället om på grund av händelserna på Hvitfeldtska skolan. Aktivister och demonstranter från hela världen hade tagit sig till Göteborg för att protestera mot globalisering och kapitalismens obarmhärtiga grepp om världen. Med hjälp av film- och fotodokumentation berättas en faktisk och emotionell historia om Hvitfeldtska. En historia där gråten hålls tillbaka av de fasor som vi ser.
Nils Petter Löfstedt tog sig till Göteborg juni 2001 tillsammans med vännen Anders. De var fyllda av framtidshopp och energi. Barn till 68-generationen, kort efter att George W Bush hade blivit president. Där och då verkade det finnas chanser till att förbättra världen. Där och då var erfarenheterna av svensk polis en annan för svenskar. Till Göteborg kom många från världens alla hörn och cirka 500 personer skulle bo på Hvitfeldtska gymnasiet. När de vaknade morgonen 14 juni var de i princip belägrade. Polisen hade omringat skolan, enligt dem för att det ska ha funnits vapen på området, och efter en stund ställde de dit stora containrar så att chanserna till att ta sig ifrån området blev ännu mindre. De boende samlar ihop sig till ett stormöte. Pär tar täten för att lugna ner skaran och sansat försöka hitta vägar ut. Polisen som bevakar området identifierar honom som ledare och uppviglare. Händelsen presenteras som början på flera dagar av ilskna upplopp.
”På Hvitfeldtska bodde vi” är en väldigt intern historia som har lika stor relevans för tittaren. Just den interna känslan är en styrka i sig. De som intervjuas har en samstämmig bild av allt som hände. Idag arbetar de på olika sätt för att tjäna andra: lärare, advokat (inriktning arbetsrätt och migration), socialpedagog och liknande. Hos många har dock något gått sönder. Medan den resan sker långsamt för människor slog den till med full kraft på en gång för de ungdomarna. Andra däremot tror fortfarande att de kan skapa en bättre värld. På så sätt är filmen en studie i mänsklighet. En mycket berörande studie som stannar kvar länge.