Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han varnar för ett "nytt Malexander"

NORRKÖPING
Ett stort antal sedelautomater har sprängt runt om i Sverige den senaste tiden. Men bara en bråkdel av brotten klaras upp.
Lennart Johansson, chef på tekniska roteln vid norrköpingspolisen, menar att det är bristen på samordning mellan olika län som gör att gärningsmännen ofta går fria.
- De som utför sprängningarna är grovt kriminella som är välorganiserade och rör sig över stora geografiska områden. Det krävs att de gör något på riksnivå, säger han.

Lennart Johansson anser att det måste till ett centralt utredningsorgan för att få stopp på sprängningarna av sedelautomater. Annars fruktar han att vi får se ett ”nytt Malexander”.
FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK

Lennart Johansson anser att det måste till ett centralt utredningsorgan för att få stopp på sprängningarna av sedelautomater. Annars fruktar han att vi får se ett ”nytt Malexander”. FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK

Foto:

Norrköping2002-07-04 00:00
Det handlar om grovt kriminella gärningsmän som ofta är tungt beväpnade vid dåden. Ofta är de välkända av polisen, trots det kan de fortsätta att spränga sedelautomater och bankboxar.
- Vi vet vilka det är som begår den här typen av brott, men det gäller att kunna bevisa det. Att få fast de skyldiga är väldigt svårt eftersom vi saknar ett centralt utredningsorgan, säger Lennart Johansson som är starkt kritisk till att polisledningen dröjer med att agera.

<b>Finns inte resurser</b>
- Ena dagen slår de till i Norrköping och veckan efter i Stockholm eller Luleå. Om vi hade haft en grupp som jobbade med det här på riksnivå så hade vi kunnat få fast fler. Men när jag har identifierar problemet för ledningen så säger de bara att det inte finns några resurser, fortsätter han.
Lennart Johansson menar att om den här utvecklingen fortsätter så finns det risk för att polisen tappar kontrollen över situationen.
- Det handlar om farliga personer med automat vapen. Om vi inte gör något åt problemet så finns det en överhängande risk för att det inte dröjer länge innan vi får se ett "nytt Malexander", förklarar han.
- Om en ensam polispatrull kommer i vägen för de som begår den här typen av brott så vet man aldrig vad som kan hända, fortsätter han.
Av 150 sprängningar den senaste tiden har bara några få klarats upp.

<b>Några få procent</b>
- Vi löser bara några få procent och det är alldeles för lite. Gärningsmännen är organiserade och brotten är i de flesta fall otroligt välplanerade. Vi klarar inte det lokalt, det måste till en insats på riksplanet, säger Lennrt Johasson.
Ofta går det till så att en person är hjärnan bakom sprängningen. Han väljer ut en lämplig sedelautomat, skaffar fram vapen, sprängämnen och ser ut eventuella flyktvägar. När planeringen är klar överlämnar han planen till en kumpan som genomför dådet, därefter delar de på bytet.

<b>Inga duvungar</b>
- Det är inte direkt några duvungar som begår de här brotten. De är livsfarliga och sprängningarna i sig utgör en stor risk för allmänheten. Sprängningarna är ofta okontrollerade så delar kan slungas in genom fönster och om någon råkar passera kan det gå riktigt illa, förklarar Lennart Johansson.
Det Lennart Johansson vill ha är en enhet där utredare och spanare jobbar rikstäckande. Han anser att ledningen måste agera inom en snar framtid, och det trots bristande resurser.
- Vi måste prioritera. Morden i Malexander kostade polisen i Östergötland ungefär tio miljoner kronor, dessutom så miste två personer livet. Det måste ju vara bättre att satsa de pengarna innan något liknande händer igen, säger han bestämt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!