Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han väntar på rättegång efter demonstrationen i Skottland

NORRKÖPING
Per Hillerström, 19, greps när han kedjade fast sig utanför kärnvapenbasen Faslane i Skottland.
Nu är han tillbaka i Norrköping och väntar på rättegång.
- Aktioner behövs för att sätta fokus på olika frågor, säger Per.

Per Hillerström från Fältbiologerna i Norrköping greps när han med sin kropp försökte blockera en infart till Natos kärnvapenbas i Skottland. Syftet med aktionen var att sätta press på den brittiska regeringen att ”följa internationella lagar och avrusta kärnvapen”. Det var Pers första aktion - men troligen inte den sista.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Per Hillerström från Fältbiologerna i Norrköping greps när han med sin kropp försökte blockera en infart till Natos kärnvapenbas i Skottland. Syftet med aktionen var att sätta press på den brittiska regeringen att ”följa internationella lagar och avrusta kärnvapen”. Det var Pers första aktion - men troligen inte den sista. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2002-02-23 00:00
- Jag ångrar inte att jag deltog och var beredd på att gripas. Men visst känns det jobbigt att få en brottstämpel på sig.
Per Hillerström greps på tredagarsaktionens första dag, måndagen den 11 februari.
Tidigt på morgonen kom han och mellan 400 och 500 andra aktivister till Natos marinbas Faslane nära Glasgow, där Storbritannien har fyra ubåtar med kärnvapenstridsspetsar.
- De har en sprängkraft som motsvarar 1500 Hiroshimabomber. Och efter bombningarna i Afghanistan så kändes det rätt med en aktion, säger Per. Jag tror inte att folk vet att det finns så mycket kärnvapen i Storbritannien.
Polisen var först på plats och aktivisterna fick skynda sig att blockera infartsvägarna. De var indelade i mindre, så kallade vängrupper, med mellan tre och tio personer med olika uppgifter. Alla kedjade inte fast sig, några fick i uppgift att förse de fastkedjade med mat och förnödenheter.

<b>Lugnt gripande</b>
Vid basens norra ingång bildade Per och de andra en mänsklig mur genom att sticka in sina armar i plaströr, där han fattade tag i sina två närmsta grannars armar. Röret fästes kring handleden med rep och karbinhakar. Polisen tvingades skära loss dem.
- Polisen var professionell och saknade kravallutrustning. Allt gick väldigt lugnt till, berättar Per.
Polisen grep ungefär hälften av de dryga trettiotal svenskar som deltog, däribland Per. Han togs till en polisstation i Glasgow, där han i tio timmar satt häktad i en tre gånger tre meter stor cell med betongväggar. Per och de andra svenskarna åtalades för störande av ordning.
- Det var inte vi som gjorde något olagligt, utan Storbritannien som bryter mot internationell lagstiftning. FN:s internationella domstol i Haag dömde ut kärnvapen som olagliga 1996.
Nu väntar Per på rättegången den 10 juni.
- En svensk som erkände brott fick böta 60 eller 80 pund. Det är väl det straff jag kommer få.

<b>Kampanj för avrustning</b>
Blockaden "Blockn Roll" ordnades av Trident Ploughshares, förra årets mottagare av Alterativa Nobelpriset. Genom blockader och olika aktioner bedriver organisationen en kampanj för att sätta press på den brittiska regeringen att avrusta kärnvapen.
Per Hillerström och många av de andra svenskarna reste till Skottland med Fältbiologerna. Organisationen höll aktivistträningar före avresan och betalade ut resebidrag.
Per gick med i Fältbilogerna för sju år sedan eftersom han är intresserad av natur- och miljöfrågor.
- Det är viktigt att man engagerar sig i samhällsfrågor och ska man förändra något behöver man arbeta i grupp. Det är synd att så många förs in i ett passivt liv, med mycket tv-tittande. Men det kan man inte anklaga människorna själva för. Det är mer komplicerat än så, säger Per.
Många av Pers vänner är engagerade i politik, sociala frågor och miljöfrågor och det tycker han ger bränsle åt hans eget engagemang.

<b>Tänker fortsätta</b>
Per var med och demonstrerade under EU-toppmötet i Göteborg och tänker fortsätta att delta i demonstrationer och aktioner "tills världen blir socialt och ekologiskt hållbar", som han säger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om