Han vann över eljätten slipper betala 107 000

I mars förra året var Nils Erikssons solcellsanläggning monterad på ladugårdstaket och klar för användning. Då började problemen med Eon som äger nätet.

Solceller på taket. Nils Eriksson på Kummelby gård är glad över att slippa betala för Eon:s förstärkning av elnätet och han tror inte att de kommer att överklaga beslutet.

Solceller på taket. Nils Eriksson på Kummelby gård är glad över att slippa betala för Eon:s förstärkning av elnätet och han tror inte att de kommer att överklaga beslutet.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2015-04-11 06:30

Nils Eriksson i Kummelby tycker att alla som kan ska göra något för att förbättra miljön och han berättar att det för hans del som bland annat skogsägare började med att han installerade en biopanna för att elda ved och flis istället för olja.

– Sedan bestämde jag mig för att göra något åt elen också. Först tänkte jag på vindkraft, men det är svårare och mer kontroversiellt eftersom det påverkar omgivningen. Då kom vi fram till att vi satsar på solenergi.

Anläggningen köptes in från ett Linköpingsföretag som kom och installerade den och Nils Eriksson berättar att effekten är på 24 kilowatt, vilket ger omkring 25 000 kilowattimmar på ett år.

– När installationen var klar kom de till mig och sa att det var problem med Eon som menade att anläggningen var för kraftig för det befintliga nätet, vilket skulle skapa en spänningsobalans. De gick med på 17 kilowatt.

Att förstärka nätet så att anläggningens effekt skulle kunna utnyttjas fullt ut skulle enligt Eon kosta över 200 000 kronor exklusive moms och för att göra det skulle Nils Eriksson behöva betala 107 000 kronor exklusive moms, eftersom kostnaden skulle delas mellan flera konsumenter.

Nils Eriksson blev arg och irriterad.

– Jag ringde till Vattenfall och de ställde sig väldigt frågande till det här. De läste lagen som jag gjorde, men det är en sak att ha rätt. En annan sak att få rätt. Man känner sig så liten. Här kommer jag mot det stora företaget Eon med alla sina resurser. Jag tänkte i mitt stilla sinne att jag har inte en chans.

Men Nils skrev till Energimarknadsinspektionen och begärde en prövning av Eon:s skyldighet att kostnadsfritt åtgärda bristerna i nätet. Inspektionen har nu fattat beslut i frågan och de gav honom rätt. Enligt Energimarknadsinspektionen är en mikroproduktionsanläggning att jämställa med en anläggning för användning av el så länge man inte producerar mer el än vad man förbrukar och därför ska det inte utgå någon särskild anslutningsavgift för mikroproduktionsanläggningen eftersom anslutningsavgift redan har erlagts för den befintliga anläggningen för användning av el. Beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten.

– Jag blev så himla glad. Det ska bli spännande att se om de överklagar, men jag tror inte de gör det. De har muntligen sagt att de inte tänker göra det. Energimarknadsinspektionen sa att det här blir prejudicerande, så det här är ett definitivt beslut antar jag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om