Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han vägrar viga samkönade par

Prästen Kurt Enström tänker inte viga samkönade par, även om riksdag och Svenska kyrkan beslutar detta senare i år.  - Kyrkan rättar sig efter rådande värderingar. Det är olyckligt om man ändrar på den traditionella uppfattningen om äktenskapet mellan man och kvinna, som råder världen över säger han.

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2009-01-27 03:00
I Linköpings stift tillhör han en minoritet. För enligt den undersökning som Rapport genomförde för en tid sedan så kunde så många som 74 procent av stiftets präster tänka sig att viga samkönade par i kyrkan. Endast 15 procent av prästerna sade nej och bland dem finns Kurt Enström. Han är präst i Söderköping och ser sig själv som värdekonservativ. Svenska kyrkan tar ställning till könsneutrala äktenskap och en ny vigselordning på Kyrkomötet i oktober. Från Norrköping deltar tre ledamöter i höstens avgörande möte. Det är Margareta Carlenius, Lars Stjernkvist för socialdemokraterna och Gerd Johansson som representerar centerpartiet. Folkkyrka
- Kärleken är lika. Jag blev lite förvånad när jag började i kyrkan och upptäckte att frågan diskuterades så mycket. I äktenskapet måste kärleksbudskapet vara viktigast, att människor älskar varandra. Sedan spelar det ingen roll om det handlar om kärleken mellan man och kvinna. Gerd Johansson anser att de präster som tycker att det strider mot deras övertygelse att viga samkönade par, ändå ska kunna stanna kvar som präster inom Svenska kyrkan. - Vi är en folkkyrka med plats för alla. Dessutom kanske de ändrar åsikt. Jag känner själv flera som har gjort detta, säger Gerd Johansson. Även Lars Stjernkvist delar Gerd Johanssons uppfattning, om könsneutrala äktenskap. Han anser också att präster som vägrar viga homosexuella fortfarande ska kunna vara präster inom Svenska kyrkan. - Visst kan det tyckas vara en motsättning? Att godkänna att enskilda diskriminerar. Men Svenska kyrkan är en folkkyrka och då ska det också finnas plats för alla, säger Lars Stjernkvist. Vigselrätten?
Riksdagen förväntas i vår besluta om en ny och könsneutral äktenskapslagstiftning, som kan komma att innebära att begreppet äktenskap kommer att avse både par med olika kön och par med samma kön. När det gäller Svenska kyrkan, så har kyrkostyrelsen sagt ja till en gemensam lagstiftning för par med olika kön och par med samma kön. Däremot anser kyrkostyrelsen att begreppet äktenskap enbart bör avse relationen kvinna-man, så Svenska kyrkan har ännu inte sagt ja till ett äktenskapsbegrepp som omfattar par av samma kön. Kyrkostyrelsen har tagit fram flera förslag till ny vigselordning som har gått ut på remiss til landets 13 olika stift. Få väljer välsignelse
En annan fråga för riksdagen och för höstens kyrkomöte gäller vigselrätten. Ska kyrkor och samfund få behålla den och vill Svenska kyrkan göra detta? Enligt det statliga förslaget ska kyrkan i framtiden få ansöka om vigseltillstånd och präster inom kyrkan måste ha ett särskilt förordnande för att få behörighet att viga. Men enligt både stat och kyrka ska ingen vigselplikt införas, varken för samfund eller enskilda förrättare. Sverige kan få en könsneutral äktenskapslag från och med 1 maj i år. Men för att samkönade par ska kunna vigas i kyrkan krävs att Kyrkomötet beslutar om detta i oktober och att kyrkan dessutom behåller vigselrätten. Tidigast vid årsskiftet skulle samkönade par kunna vigas i kyrkan. 2007 registrerade 650 personer partnerskap. 50 av dem valde dessutom att få en kyrklig välsignelse.
I Sverige kan man ingå äktenskap genom kyrklig eller borgerlig vigsel, enligt nuvarande lagstiftning. En kyrklig vigsel kan äga rum inom Svenska kyrkan eller annat trossamfund, där regeringen gett tillstånd att vigsel får förrättas. Staten delegerar vigselrätten till olika trossamfund. I många andra länder är det inte möjligt att ingå äktenskap genom kyrklig vigsel. Ett äktenskap måste först ingås enligt en civil ordning. Därefter kan kyrkan ge välsignelsen över äktenskapet. Källa: Svenska kyrkans hemsida.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om