Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han tror att kvarnen kan locka Spotify till Norrköping

En mötesplats för både jobb och fritid. Så kan man sammanfatta planerna för Andreas kvarn. Häng med in i 1870-talsbyggnaden som ska förvandlas till kontor med cirka 400 arbetsplatser.

Den gula låga byggnaden ska ersättas med ett nytt hus och kvarnen ska restaureras. "Ambitionen är att det ska bli ett kvarter med en levande innergård här" säger Carl-Fredrik Grönhagen.

Den gula låga byggnaden ska ersättas med ett nytt hus och kvarnen ska restaureras. "Ambitionen är att det ska bli ett kvarter med en levande innergård här" säger Carl-Fredrik Grönhagen.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2021-02-20 10:00

Mannersons, familjeföretaget som också driver tre av bostadsprojekten i Inre hamnen, köpte Andreas kvarn för tre år sen. Planen är att återskapa 1870-tals känslan i huset som byggdes som spannmålsmagasin 1872 av grosshandlare C.H.J Matton. 

– Det är en otroligt påkostad byggnad, framför allt för att vara ett spannmålsmagasin, säger Carl-Fredrik Grönhagen, vd på Mannersons, och börjar en guidning genom huset.

Den låga byggnaden längs Slottgränden, som från början var kontor och bostad till kvarnmästaren, har renoverats i gammal stil och hyrs nu ut till kommunen.

– Vi installerade till exempel en gammal kakelugn från 1870-talet som vi vet kommer från en kakelugnsmakare här i Norrköping, säger han.

Tidigare ägdes kvarnen av Forsbecks AB som hade den i drift till för två år sen. Sen dess har det varit en lång process att tömma den på innehåll. I ena delen har två stora silofickor dominerat från golv till tak. När dessa togs bort började hela huset att svaja, vilket gjorde att Mannersons fick bygga upp ett skelett av stål invändigt för att få byggnaden att stå stadigt.

– Det är en del som reagerat på att vi har hål i taket nu, men det var en förutsättning för att få de här pelarna på plats, säger Carl-Fredrik.

Tanken är att renovera de 3 600 kvadratmetrarna och behålla karaktären från 1870-talet. De fönster som varit igenmurade ska öppnas upp och släppa in ljus från kajen utanför. På baksidan, där det idag är en låg träbyggnad, ska det byggas ett nytt hus för både bostäder och kontor och som förhoppningsvis ska ha en restaurang i bottenplan. 

– Ambitionen är att det ska bli ett nytt kvarter med en levande innergård. Här ska vi ha en uteservering som lockar in människor från kajen. Här är lä och kvällssol, och så lite livemusik på det, säger Carl-Fredrik och myser vid tanken.

Eftersom kvarnen blir "entrén" till Inre hamnen menar Carl-Fredrik att det är viktigt att det blir en publik plats. Kommunen planerar att bygga en yta för event på framsidan och genom kvarnens stora portar ska man kunna gå in till innergården. 

Själva kvarnen ska rymma kontor i fem våningar, där de nedre våningsplanen ska vara så kallade co-working space. Där kan företag hyra in sig för kortare eller längre tid och genom gemensamma ytor är tanken att skapa nya möten. Med den nya mer flexibla arbetsmarknad som växter fram tror Carl-Fredrik att det finns en stor efterfrågan på den här typen av kontor.

– Spotify meddelade nyligen att deras anställda kan jobba varifrån de vill. Jag tror inte det är omöjligt att få Spotify att flytta ett kontor hit, säger han och menar allvar med att han ska kontakta dem.

Hur mycket hela projektet kommer att kosta kan inte Carl-Fredrik svara på.

Hur vågar ni satsa då?

– Det måste ju finnas en efterfrågan så klart, men jag känner att det här är ett fantastiskt hus med exceptionellt bra läge. Alla grundförutsättningar finns.

– I Linköping tar vi ofta hand om äldre hus och återskapar karaktären. För hyresgästen handlar det inte bara om att hyra en funktion, utan en känsla. Det är företag som använder en unik arbetsplats som en rekryteringsgrej, och många som väljer arbetsplats utifrån det.

Nu börjar detaljplaneringen av projektet och bygget/renoveringen väntas starta i slutet av året. Ett år senare är förhoppningen att de första företagen ska kunna flytta in.

Andreas kvarn

Kvarnen byggdes som spannmålsmagasin 1872 av grosshandlare C.H.J Matton, Stockholm. Den svenska importen av spannmål var stor på den tiden. Tegelbyggnaden var från början ljusgul i färgen, i stället för dagens gråaktiga ton.

Huset byggdes om 1921 för kvarndrift under namnet St Andreas kvarn.

Kvarnens yta är på cirka 3 600 kvadratmeter. Till det kommer ytterligare 300 kvadratmeter som redan är färdigställt kontor där kommunen hyr in sig. Den delen var tidigare kontor och bostad till kvarnmästaren.

Karta: Slottsgränden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!