Titta på listan här intill. Här finns inga läkare och advokater. De som tjänar bäst är istället de politiker som svingat sig upp på toppositioner som riksdagsmän och kommunalråd, det vill säga blivit politiker på heltid. Den enda fritidspolitiker som slår dem i inkomster är Hans Lundin (S), regionchef på Riksbyggen.
Underskott
Oppositionsråden har lite sämre betalt och några av dem har dessutom sina uppdrag på deltid. Därför lyckas en fastighetsmäklare, en oceanograf och en civilingenjör klämma sig in före oppositionsrådet Mathias Sundin (FP). Att moderata oppositionsrådet Fredrik Bergqvist kommer så långt ner beror på att hans taxerade inkomst dras ner av ett stort underskott av passiv näringsverksamhet.
Inte konstigt
David Karlsson, forskare vid Förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet, tycker inte att det är konstigt att de högavlönade håller sig borta från politiken.
- Att vara fritidspolitiker innebär att man måste lägga ner en stor del av sin fritid och ibland ta tjänstledigt från sitt välavlönade jobb, där man är fullt upptagen med produktiva saker, förklarar han.
Inte heller tror han att höga tjänstemän, direktörer och företagare lockas särskilt av en välbetald post som kommunalråd, eftersom det för dem rent av kan innebära att de får gå ner i lön.
För folk med vanliga jobb, låg utbildning och medelmåttiga inkomster är det förstås en annan sak, men David Karlsson tror ändå inte att drivkraften är pengar. De flesta måste först ta sig igenom en lång period som fritidspolitiker innan de når toppositioner, påpekar han. Och att vara fritidspolitiker är ingen dans på rosor.
- Det ger ett minus, säger han. De lägger ner mer tid och kraft på politiken än de får i ersättning.
Även när det gäller heltidspolitikerna tror han att den största drivkraften är idealism, att man vill förändra samhället.
"Finns en risk"
- Men sedan finns det givetvis en risk om man varit politiker länge att man blir en del av en politikerklass där man tappar den politiska glöden.
De som tycker att kommunalråden har ohemult höga löner ska enligt David Karlsson betänka vad uppdraget innebär.
- De här personerna är de facto exekutiva ledare för en koncern som är den absolut största arbetsgivaren i kommunen. De har ett otroligt ansvar för en massa anställda, de ska vara tillgängliga dygnet runt och de utsätts för hot, press och påfrestning. Om man tycker att sådant ska påverka lönenivån så är det inte orimligt att ett kommunalråd har ungefär samma lönenivå som de höga tjänstemännen, säger David Karlsson och fortsätter:
- Sedan finns det andra som säger att det händer något med en politiker när han under lång tid får det så bra ställt. Risken är att man tappar förståelsen för dem som inte har samma ekonomiska villkor.